Nieuwsbericht

Windhoos Wieringerwerf door sterke windschering

25 augustus 2015

De windhoos maandagavond in Wieringerwerf vormde zich in een buienlijn die boven Noord-Holland verder activeerde. De windhoos, een snel draaiende kolom lucht, ontstond door sterke windschering. Dat betekent dat de wind over korte afstand sterk toeneemt met de hoogte.

Kort voor de vorming van de windhoos stond er in Wieringerwerf aan de grond een matige oostenwind terwijl op twee kilometer hoogte een harde wind stond uit het zuiden tot zuidoosten. De wind nam dus niet alleen toe met de hoogte maar veranderde ook van richting. Dat leverde ook een bijdrage aan de windschering waarbij de roterende bewegingen ontstonden en de lucht spiraalsgewijs omhoog gaat. Vergelijkbaar met een pirouette.

De windhoos bij Wieringerwerf was, voor zover is af te leiden uit beschikbare foto's van de schade, vermoedelijk een EF1 tornado met windsnelheden tussen 120 tot 180 km/uur. Dat is de op één na laagste klasse op de tornadoschaal van Fujita. Dergelijke lichte tornado’s worden in Nederland boven land gemiddeld enkele malen per jaar waargenomen. Een tornado die zoveel schade aanricht zoals maandag in Wieringerwerf, komt in Nederland gemiddeld eens in de twee á drie jaar voor.

Tornado bij Wieringerwerf. foto: Marco, Hoogkarspel

In de noordelijke provincies bereikten maandagavond de onweersbuien een activiteit van ruim 400 bliksemontladingen per vijf minuten. Het noorden was op dat moment het warmste deel van Nederland waardoor de onweersbuien daar extra energie kregen. De buien gingen in Noord-Holland, Flevoland en Friesland vergezeld van zware windstoten tussen 75 en 85 kilometer per uur. Ook waren er lokaal wolkbreuken die wateroverlast veroorzaakten. Op een aantal weerstations viel in korte tijd 20 tot 30 mm regen. Het KNMI had code geel uitgeven voor gevaarlijk weer.
 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten