Nieuwsbericht

Winter met twee gezichten

01 maart 2021

Afgelopen winter was het precies één week koud: van zondag 7 februari tot en met zaterdag 13 februari lag de temperatuur ook overdag onder de nul graden. In de overige maanden van de winter hebben we nauwelijks winterweer gezien. Met een gemiddelde temperatuur van 4,4 graden tegen 3,9 graden normaal was de winter zachter dan normaal.

Sneeuw en ijs

De eerste sneeuw van deze winter in vrijwel heel Nederland viel in de avond van 16 januari en in de nacht naar 17 januari. En ook in de nacht van 6 op 7 februari sneeuwde het in bijna heel Nederland. In de heuvels in Zuid-Limburg viel in januari vaker sneeuw, op 7 en 8 januari en rond 25 januari.

In De Bilt vroor het 32 dagen, normaal zijn dat 35 dagen. Er waren 7 ijsdagen, dagen waarop de temperatuur niet boven het vriespunt komt.

Winter én voorjaar in februari

In bijna heel Nederland viel in de nacht van 6 op 7 februari sneeuw. Op 7 februari was code rood van kracht voor sneeuwjacht in het hele land

Na de sneeuwval bleef het een week winters. Het was voor het eerst sinds 2013 dat er gedurende een langere periode in vrijwel heel Nederland sneeuw lag. ’s Nachts vroor het matig tot streng. Overdag kwam de temperatuur meestal niet boven nul. De laagste temperatuur van de winter werd gemeten op 9 februari in Hupsel, -16,2 graden. Vanaf 15 februari viel de dooi in. We gaven een code rood  voor grootschalige gladheid in het hele land door ijzel en bevroren sneeuwresten.

Vanaf 19 februari kregen we te maken met een voorjaarsachtige periode met maximumtemperaturen tussen de 15 en bijna 20 graden. Voor het eerst telden we zes zachte dagen (15 graden of meer) in februari, nota bene op rij. De hoogste temperatuur van de winter, 19,8 graden, werd op 24 februari in Arcen gemeten.

Natte winter

Afgelopen winter was aan de natte kant met landelijk gemiddeld 223 millimeter tegen 204 millimeter normaal. December en januari waren duidelijk natter dan normaal en februari was droog In het noordwesten was de winter het natst. Dit kwam vrijwel geheel op naam van december. Het natste KNMI-station was Berkhout met 269 millimeter. Het droogst was het in het zuidwesten, met in Wilhelminadorp 180 millimeter.
 

Zonnige maand februari

Met landelijk gemiddeld 232 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 218 uur was de winter iets zonniger dan normaal. December en januari waren somber, februari juist zonnig. In december en januari en ook begin februari waren er veel sombere (bijna) zonloze dagen. Het zonnigst was het deze winter in het zuidwesten met in Vlissingen 256 zonuren, het somberst was het in het oosten met 202 zonuren in Twente. In De Bilt scheen de zon 222 uur, tegen 212 uur normaal.

Lees het volledige maandoverzicht van februari 2021

Lees het volledige seizoensoverzicht van winter 2020-2021

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten