Uitleg over

Dobson eenheden

De dikte van de ozonlaag wordt uitgerukt in eenheden Dobson. Deze eenheid geeft aan hoeveel ozon er in de lucht aanwezig is boven een bepaald punt op aarde.

De Engelse natuurkundige professor G.M.B. Dobson (1889 - 1976) ontwierp rond 1930 een apparaat om te meten hoeveel ozon zich tussen hem en de zon bevond. Dit apparaat is de Dobson's spectrophotometer.

De Dobson eenheid

De Dobson eenheid (DU) is:

  • 2.6867E+20 moleculen per vierkante meter
  • 4.4615E-04 MOL per vierkante meter
  • 2.1415E-05 kilogram ozon per vierkante meter

Gemiddelde DU-waardes

Gemiddeld over de hele wereld heeft de ozonkolom een waarde van ongeveer 300 DU. Voor Nederland is dat gemiddeld 280 DU in de herfst en 380 DU in de lente. Boven de Zuidpool ontstaat jaarlijks in de lente (september tot november) een ozongat. De ozonwaarden dalen tijdelijk tot (ver) beneden de 200 DU en vaak tot minder dan de helft van de normale waarden.

De Engelse natuurkundige professor G.M.B. Dobson (1889 - 1976), bedenker van de Dobson eenheid om de dikte van de ozonlaag te kwantificeren.

Meer uitleg over

  • Absorberende aerosolen, vooral woestijnstof, rook van branden en vulkaanas, gemeten door SCIAMACHY in de periode 2002-2012. ©KNMI/L.G. Tilstra

    Satellietmetingen

    Satellietmetingen worden gebruikt voor weermodellen en om inzicht te krijgen in de effecten van milieumaatregelingen. De metingen worden steeds gedetailleerder en belangrijker.
  • Verloop van het ozongat jaarlijks op 10 november tussen 1979 en 2012 ©KNMI

    Ozongat door de jaren heen

    Jaarlijks vormt zich in de lente boven de Zuidpool (bij ons is het dan herfst) een ozongat. Zeker de helft is afgebroken door menselijke invloeden.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over