Het meest onweersrijke gebied, waar het jaarlijks op 30 tot 34 dagen onweert, is een strook die zich uitstrekt van Antwerpen tot het Gooi (Bron: Jannes Wiersema)
Uitleg over

Europese weerwaarschuwing

In vrijwel alle Europese landen worden weerwaarschuwingen gegeven in kleurcoderingen, zoals het KNMI die ook voor Nederland geeft.

Geel betekent alert zijn voor mogelijk gevaarlijk weer, oranje waarschuwt voor gevaarlijk of extreem weer met kans op ongewone meteorologische omstandigheden en rood alarmeert voor uitzonderlijk weer met groot gevaar en mogelijk grote schade.

Internationaal maken de nationale weerdiensten gebruik van dezelfde weersymbolen om te waarschuwen voor onder andere onweer, hitte, kou, sneeuw, storm en overstromingen. De kleuren (grijstinten voor kleurenblinden) en weersymbolen maken, ongeacht de verschillende talen, in één oogopslag duidelijk waar welke waarschuwingen van kracht zijn. 

Regionale waarschuwingen

Net als in ons land worden weerwaarschuwingen ook elders regionaal gegeven. In landen grenzend aan zee worden ook waarschuwingen uitgegeven voor de kustdistricten. Voor de veiligheid is het van belang om tijdig te worden gewaarschuwd voor extreme weersomstandigheden onderweg of tijdens een verblijf in het buitenland.

Afwijkende weersomstandigheden

Met name door hoogteverschillen, meren of de ligging van een land aan zee kunnen de weersomstandigheden van plaats tot plaats sterk verschillen. Ze kunnen sterk afwijken van wat we in ons eigen land gewend zijn. Zeker hoog in de bergen kan het weer plotseling omslaan. Lokale winden, heftige buien met onweer, hagel en zondvloedachtige regens kunnen vakantiegangers die daar niet op bedacht zijn ernstig in de problemen brengen. Maar ook voor aanhoudend extreme en overvloedige regen worden in Europees verband waarschuwingen gegeven. 

Klimatologische omstandigheden

Wanneer in een land voor bepaalde weersverschijnselen gewaarschuwd wordt, hangt uiteraard af van de klimatologische omstandigheden. Hitte in het zuiden van Europa is veel minder uitzonderlijk dan in het noorden. Onweer is in het noorden van het continent veel zeldzamer dan in het gebied van de Middellandse Zee. En zo zijn er meer verschillen.

De grenswaarden vanaf wanneer bepaalde waarschuwingen worden gegeven verschillen van land tot land. De samenwerkende nationale weerdiensten in Europa hebben de waarschuwingsniveaus zoveel mogelijk hierop afgestemd, zodat de Europese weerwaarschuwingskaart een eenheid vormt. 

Meteoalarm

Op Meteoalarm zijn waarschuwingen en het weeralarm voor meer dan 850 regio's in Europa te vinden. Meteoalarm is het officiële Europese platform voor weerwaarschuwingen waaraan 34 landelijke weerinstituten deelnemen. Recent is Meteoalarm uitgebreid met waarschuwingen voor Bosnië en Herzegovina verzorgd door het hydrometeorologisch instituut (FHMZ). Meteoalarm wordt gecoördineerd door de Oostenrijkse weerdienst (ZAMG) en het KNMI.

Meer uitleg over

  • Winterse gladheid door sneeuw

    Winterse gladheid door sneeuw

    Sneeuwbuien kunnen het verkeer behoorlijk parten spelen. Bij heftige neerslag kan het wegdek in een mum van tijd spiegelglad worden.
  • Grafiek waarop te zien is dat het aantal koude dagen de laatste jaren afneemt ©KNMI

    Koudegolf

    Een koudegolf is een aaneengesloten periode in De Bilt van minstens 5 ijsdagen, waarvan 3 dagen met strenge vorst.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over