Uitleg over

Weermodellen

Goed informeren en waarschuwen kan niet zonder computermodellen. Zij vormen het onmisbare gereedschap waarmee weersverwachtingen en klimaatscenario’s worden gemaakt.

Weermodellen zijn computerberekeningen die de toestand van de atmosfeer, dus het weer, beschrijven. Op basis van natuurkundige wetten berekenen de modellen welke wijzigingen te verwachten zijn. Dus hoe het weer waarschijnlijk gaat veranderen.

Roosterpunten

In een weermodel is de atmosfeer opgedeeld in een groot aantal horizontale punten en verticale lagen. Het weermodel voedt zich met recente gegevens van onder andere wind, luchtdruk, vochtigheid en temperatuur. Daarmee worden de berekeningen, die meerdere keren per dag worden gemaakt, bijgestuurd zodat ze niet te ver af gaan wijken van de realiteit.

Weermodel KNMI

Het KNMI beschikt over een eigen weermodel HARMONIE (HIRLAM ALADIN Research on Mesoscale Operational NWP in Euromed) dat sinds 2012 beschikbaar is. Dit weermodel is speciaal voor de korte termijn weersverwachtingen ontwikkeld binnen grote Europese samenwerkingsprojecten.

Daarnaast maakt het KNMI voor de middellange en lange termijn gebruik van de weermodellen van het Europees Weercentrum ECMWF in Reading. De meteorologische instellingen in Europa werken hierin samen.

Hoe werkt zo’n weer- en klimaatmodel eigenlijk? Bekijk de infographic

Meer uitleg over

Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over