Uitleg over

Neerslagmeting

De hoeveelheid neerslag wordt gemeten met een regenmeter. Dit is een trechtervormig instrument dat de neerslag in een verzamelbak opvangt.

De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter. Valt de neerslag in vaste vorm, bijvoorbeeld als sneeuw of ijzel, dan wordt de neerslag door een verwarmingselement in de regenmeter gesmolten. 1 millimeter smeltwater is te vergelijken met een sneeuwhoogte van 1 centimeter.

Neerslagmetingen op automatische weerstations en door vrijwilligere waarnemers

De neerslag wordt continu gemeten op onze automatische weerstations op land en op zee en op ruim 300 neerslagstations door vrijwillige waarnemers. Op vaste tijdstippen wordt bepaald hoeveel neerslag er in de voorafgaande periode is gevallen. Op deze kaart staat hoeveel neerslag er de afgelopen 24 uur is gevallen. Deze informatie wordt 's ochtends om 7.00 uur en 's avonds om 19.00 uur ververst. Zo is zichtbaar hoeveel regen er in een etmaal is gevallen. Het is dus mogelijk dat in de weerrapporten nul millimeter vermeld staat, terwijl het inmiddels volop regent. De regen die bijvoorbeeld overdag valt, wordt pas 's avonds in de tabel opgenomen. In de periode waarin de zomertijd geldt, liggen deze tijdstippen 1 uur later.

Ruim 300 KNMI-neerslagstations

Op ruim 300 KNMI-neerslagstations wordt dagelijks de neerslag gemeten met een standaardregenmeter. De aftappingen vinden eenmaal daags plaats om 8.00 uur UTC (9.00 uur lokale tijd in de winter, 10.00 uur lokale tijd in de zomer). Waarnemers geven deze gegevens zo spoedig mogelijk door aan het KNMI. Op kaarten wordt de hoeveelheid neerslag van vandaag en de afgelopen dagen gepresenteerd. De hoeveelheden zijn afgerond in hele milimeters. De kaart van vandaag (aftapping 08.00 uur UTC) is vanaf ongeveer 10.00 uur in de winter en 11.00 uur in de zomer beschikbaar. De neerslagkaarten worden daarna nog een aantal keren ververst. Naast de dagelijkse kaarten is ook een kaart met de gecumuleerde hoeveelheid gevallen neerslag in de lopende maand beschikbaar.

Meer uitleg over

  • Anemometer meet windsnelheid  ©KNMI

    Meteorologische meetinstrumenten

    Om het weer en klimaatveranderingen te kunnen verwachten, maakt het KNMI gebruik van verschillende soorten meteorologische meetinstrumenten.
  • De satellietfoto toont een groot deel van de Grote Oceaan. Op een willekeurig tijdstip is hier een groot aantal schepen bezig met het verrichten van hun weerkundige waarnemingen. De posities van de schepen zijn herkenbaar aan de kleine rondjes.

    Scheepswaarnemingen

    Zeeën en oceanen nemen ongeveer 70 procent van het aardoppervlak in beslag. De processen in en boven zee zijn bepalend voor het weer.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over