Op 18 januari 2007 werd West-Europa getroffen door Kyrill, één van de zwaarste stormen in Europa van de laatste decennia. Zeker 60 mensen kwamen om.
Dankzij Duitse meteorologen ging de storm de geschiedenis onder de naam Kyrill. In Europa kostte de storm aan zeker zestig mensen het leven, waarvan zeven doden in ons land waren te betreuren.
Vooral Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk werden getroffen. Maar ook in België en de Ardennen richtte de storm een kaalslag aan in de bossen. Alleen al in Duitsland, waar in het bergland windstoten zijn gemeten van 200 kilometer per uur, gingen vijftig miljoen bomen om.
In Duitsland was Kyrill de zwaarste storm in twintig jaar. De schade liep volgens verzekeraars Europabreed in de miljarden. Het zou vele malen hoger zijn uitgevallen als niet was gewaarschuwd.
De storm was enkele dagen van tevoren voorspeld al door meteorologen, zodat tijdig waarschuwingen konden worden uitgegeven. Daarbij is geëxperimenteerd met een Europees waarschuwingssysteem. Dankzij kleuren voor de verschillende waarschuwingsniveaus kan iedereen, ongeacht de taal in een land, zien hoe ernstig de situatie zou worden.
In het voorjaar van 2007 is het waarschuwingssysteem met steun van de Wereld Meteorologische Organisatie operationeel geworden. Bij de storm van 2007 was de Europakaart in veel landen rood. Ook in ons land gaf het KNMI die dag een code rood (weeralarm) uit.