Uitleg over

Tornado's

Een tornado is een zware windhoos, een wervelwind, die als trechtervormige slurf onder een buienwolk zichtbaar is.

Tornado's zijn gevaarlijk, vooral door hun enorme kracht en de hevige wervelingen om een verticale as. Het gebied met hoge windsnelheden is doorgaans kleiner dan een kilometer. De gemeten windsnelheden zijn meestal tussen 120 en 250 kilometer per uur en soms meer dan 400 kilometer per uur. Tornado's hangen samen met onweersbuien in vochtige lucht en sterke wind op enkele kilometers hoogte.

Schade door tornado's

Schade door tornado's komt niet alleen door de sterke wind, maar ook door ronvliegende objecten. Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.

Fujita tornadoschaal

Zoals wind wordt weergegeven op de Beaufortschaal worden tornado's ingedeeld volgens de schaal van Fujita. Deze schaal loopt van EF0 tot F5. De schaal is opgesteld door de Japanse meteoroloog en natuurkundige Ted Fujita. Hij baseerde de schaal op de optredende schade in de kern van de tornado, gekoppeld aan de maximaal optredende en mogelijke windsnelheden.

Enhanced Fujita Scale

De oorspronkelijke schaal is inmiddels verouderd. In plaats daarvan gebruiken we sinds 1 februari 2007 de Enhanced Fujita Scale (EF Scale). Deze schaal houdt rekening met de kwaliteit van bouwconstructies. Ook bleek dat lagere windsnelheden al de door de schaal gedefinieerde schade veroorzaken.

Een overzicht met een vergelijking van de F en EF schalen:

Kracht F Snelheden F Kracht EF Snelheden EF Omschrijving
F0 64–116 km/h EF0 105-137 km/h Lichte schade
F1 117–180 km/h EF1 138-178 km/h Matige schade
F2 181–253 km/h EF2 179-218 km/h Aanzienlijke schade
F3 254–332 km/h EF3 219-266 km/h Ernstige schade
F4 333–418 km/h EF4 267-322 km/h Zeer zware schade
F5 419-512 km/h EF5  > 322 km/h Catastrofaal


 

Meer uitleg over

  • Sneeuw belemmert de aangroei van ijs (Bron: Jannes Wiersema)

    IJs

    IJs is bevroren water of de bevroren bovenste laag van water. De vorming en aangroei van natuurijs is een proces dat van verschillende factoren afhangt.
  • Stormschade (foto: Jannes Wiersema)

    Storm

    We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij (zware) storm geeft het KNMI waarschuwingen uit.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over