Thermometer geeft 30 graden aan
Foto: Jannes Wiersema
Uitleg over

Tropische dagen

Een tropische dag is volgens de meteorologie een dag waarop de maximumtemperatuur 30,0 graden of hoger is.

Het grootste deel van ons land telt gewoonlijk (gemiddeld over 1981 tot 2010) twee tot vijf tropische dagen per jaar. Aan zee wat minder, in het oosten en Limburg een aantal meer. In sommige jaren met warme zomers loopt het aantal tropische dagen op tot meer dan twintig. In de zomer van 1976 werd in het zuiden op vijftien opeenvolgende dagen meer dan 30 graden gemeten. De warme zomer van 2018 telde in De Bilt 8 tropische dagen, in Ell 15 en in Arcen 18 dagen.

Grafiek met twee lijnen die over het jaar de hoogst mogelijke maximum- en minimumtemperaturen in De Bilt weergeven.
Bandbreedte waarbinnen globaal de hoogst mogelijke maximum- en minimumtemperaturen in De Bilt liggen ©KNMI
Kaart van Nederland met in verschillende kleuren het aantal tropische dagen.
Aantal tropische dagen in Nederland gemiddeld over het tijdvak 1981-2010 ©KNMI

Record tropische dagen

Het grootste aantal tropische dagen in een zomer van de laatste decennia staat op naam van weerstaton Arcen in Limburg. In 1995 kwam hier de temperatuur 23 dagen boven de 30 graden uit. Het totale zomeraantal lag iets onder het record van de legendarische zomer van 1947 toen Maastricht 27 tropische dagen telde.

Record hoogste temperatuur

De hoogste temperatuur ooit ergens in Nederland gemeten is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland boven de 40°C.

Kustprovincies

In de kustprovincies is tropische warmte door het koudere zeewater uitzonderlijker, maar bij aflandige wind wordt ook hier soms de 30 graden overschreden. 

Meer uitleg over

Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over