Vorst aan de grond
Vorst aan de grond (Bron: Jannes Wiersema)
Uitleg over

Vorstdagen

Op een vorstdag daalt de temperatuur op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter boven de grond tot onder het vriespunt.

De periode waarin vorstdagen mogelijk zijn duurt meestal van oktober tot en met april. Soms komt de temperatuur ook in mei of september onder nul.

Uiterste vorstdagen

De uiterste data waarop het in De Bilt vroor waren 28 mei in 1961 als laatste dag vóór de zomer en 16 september 1971 als vroegste dag voor de winter. Op die septemberdag noteerde Winterswijk zelfs min 2,4 graden. Op 18 juni 1955 werd in Witteveen nog -0,8 graden gemeten, de laagste temperatuur van de zomer in ons land. Juli en augustus zijn de enige maanden die in het hele land nog altijd vrij van vorst zijn gebleven.

Meer uitleg over

  • Was drogen in de wind

    Klimaat

    Het klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Een klimaat is niet stabiel, het kan door natuurlijke en menselijke invloeden veranderen.
  • Het weerstation op de fiets waarmee KNMI-onderzoeker Theo Brandsma onderzoek deed naar het warmte-eilandeffect van Utrecht ©KNMI

    Stadsklimaat

    Begin negentiende eeuw merkte de Londense chemicus en wolkenkenner Luke Howard als eerste op dat het klimaat in steden anders is dan in het gebied daarbuiten.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over