Uitleg over

Vulkanen in Europa

Vulkaanas van vulkaanuitbarstingen in Europa kunnen het vliegverkeer beïnvloeden en infrageluid veroorzaken. Het heeft geen invloed op het klimaat.

Vulkaanstof van vulkaanuitbarstingen in tropische gebieden kunnen een verkoelend effect hebben. Vulkanen op gebieden daarbuiten kunnen problemen van heel andere orde veroorzaken. De vulkaanuitbarsting op IJsland verlamde met zijn asuitstoot midden april 2010 het vliegverkeer in een groot deel van Europa gedurende enkele dagen.

Ook in mei waren er tijdelijke onderbrekingen van het vliegverkeer. Het KNMI heeft in de dagen na de vulkaanuitbarsting voor het eerst in zijn bestaan speciale waarschuwingen (Volcanic Ash SIGMET) uitgegeven voor vulkaanas in het Nederlandse luchtruim.

Etna

Europa’s actiefste vulkaan is Etna, in Italië. De Etna ligt aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië in de provincie Catania. Door het botsen van twee platen van de aardkorst duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. Dit veroorzaakt nieuwe vulkaanuitbarstingen.

Infrageluid

Uitbarstingen van Etna veroorzaken infrageluid. Dat is geluid onhoorbaar voor de mens, maar voelbaar als trilling. Het KNMI heeft een microbarometer ontwikkeld om infrageluid te registreren. Arrays van deze microbarometers staan in Nederland opgesteld in onder andere De Bilt en vliegbasis Deelen.

Meer uitleg over

  • Lidarmetingen van de Raman lidar van vulkaanstof op 16 april 2010. De afbeelding geeft op ieder tijdstip een dwarsdoorsnede van de atmosfeer. De stoflaag net boven de 2 km hoogte is goed zichtbaar (Metingen en figuur: A. Apituley (RIVM)

    Lidar meet stof in de lucht

    Een lidar is een soort radar die gebruikt kan worden voor het bepalen van afstanden, zoals de hoogte van wolken boven het aardoppervlak of stofdeeltjes in de lucht.
  • Vliegtuigstrepen

    Vliegtuigstrepen

    Vliegtuigstrepen zijn kunstmatige wolken, veroorzaakt door de uitstoot van waterdamp door vliegverkeer.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over