Uitleg over

Infrageluid

Infrageluid is geluid dat onhoorbaar is voor de mens. Het is een type luchtdruk waarbij de trillingsfrequentie lager ligt dan van geluid dat mensen kunnen horen.

Om infrageluid op te wekken zijn grote verplaatsende volumes lucht, of bewegende oppervlaktes nodig. Denk bijvoorbeeld aan exploderende vulkanen, grote explosies (zoals die van de ramp in Enschede), hevige stormen en vliegtuigen die door de geluidsbarrière (sonic boom) gaan. Ook bovengrondse kernbomproeven veroorzaken infrageluid.

Geluidstrillingen

Mensen kunnen onhoorbaar geluid ervaren als trilling en daardoor interpreteren als een aardbeving. Om onderscheid te maken meet de afdeling Seismologie van het KNMI zowel trillingen in de vaste aarde (seismische trillingen) als akoestische golven in de atmosfeer (infrageluid). Infrageluid wordt ruwweg gemeten tussen 0.002 hertz (500 seconden) en 20 hertz.

Sonic boom

Een vliegtuig dat sneller vliegt dan de snelheid van geluid gaat door de geluidsbarrière heen. Hiervoor moet het vliegtuig harder dan 330 meter per seconde of 1200 kilometer per uurvliegen. Het doorbreken van de geluidsbarrière gaat gepaard met een schokgolf, de sonic boom. Deze schokgolf is op korte afstand hoorbaar, vaak als twee knallen. Deze karakteristieke dubbele knal wordt veroorzaakt doordat de voor- en achterkant van het vliegtuig door de geluidsbarrière gaan.

Microbarometer

Het KNMI heeft een microbarometer ontwikkeld om infrageluid te registreren. Een microbarometer is een zeer gevoelige en hoog frequente variant van de barometer. De microbarometers zijn opgesteld in arrays, een serie van instrumenten. Hierdoor kan de richting waarvandaan het infrageluid komt worden bepaald. Ze staan in Nederland opgesteld in onder andere De Bilt en vliegbasis Deelen.

Meer uitleg over

  • Meteoren en hun geluid

    Meteoren en geluid

    Kleine stofdeeltjes tot grote brokken vaste materie dringen regelmatig onze atmosfeer binnen. Dit kan infrageluid veroorzaken.
  • Meetinstrument IS18 is het IMS infrageluid array op Groenland. (Bron: CTBTO Public Information)

    Kernstopverdrag

    Het kernstopverdrag verbiedt kernproeven overal op aarde en voor ieder land. Het KNMI controleert op naleving van dit verdrag.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over