Nieuwsbericht

Actieplan Ruimtevaart

17 november 2004

Op maandag 15 november is in aanwezigheid van Z.K.H. prins Friso van Oranje in Den Haag 'Actieplan Ruimtevaart' gelanceerd. Actieplan Ruimtevaart is het resultaat van een initiatief van minister Brinkhorst om een zo breed mogelijke betrokkenheid van alle spelers in de Nederlandse ruimtevaartwereld te creëren. Het eerste resultaat van het actieplan was de ondertekening van een samenwerkingsverdrag tussen SRON, Dutch Space en TNO om nauw samen te gaan werken bij de ontwikkeling van instrumenten voor ruimteonderzoek. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het KNMI zijn sterk betrokken geweest bij het tot stand komen van het Actieplan en is tevreden over de manier waarop onderwerpen, zoals aardobservatie en Global Monitoring for Environment and Security (GMES) in het Actieplan verwoord worden.

Het Actieplan Ruimtevaart is gericht op wat de ruimtevaart oplevert voor Nederland en draait om de uitwisseling van kennis en samenwerking tussen de ruimtevaartspelers. De heer Wakker (SRON): "Ruimtevaart instrumenten worden steeds groter en complexer waardoor ze nauwelijks meer te bouwen zijn door individuele organisaties. Samenwerking is een vereiste".In Actieplan Ruimtevaart komen alle Nederlandse doelen en talenten op het gebied van ruimtevaart samen. De heer Buijink (EZ): 'Op het gebied van wetenschap, operationeel gebruik en infrastructuur hebben Nederlandse partijen sterke competenties in huis. Door deze te combineren ontstaat er een synergie die Nederland een nog sterkere positie geeft op het gebied van ruimtevaart. Daarom is een breed veld van stakeholders bijeengebracht vanuit de verschillende onderdelen van de waardeketen van de ruimtevaart: het ruimtesegment, het grondsegment, de gegevensverwerking en distributie, de dienstenleveranciers die de gegevens bewerken tot producten en de afnemers die de gegevens en producten gebruiken voor hun eigen bedrijfsvoering.

De in het Actieplan opgenomen zwaartepunten liegen er niet om: planeetonderzoek, gravitatieonderzoek, atmosfeer- en klimaatonderzoek, aardobservatie en navigatie zijn slechts een greep uit de plannen. Maar de Nederlandse wetenschap en technologie op het gebied van ruimtevaart opereert niet solistisch getuige de bijdragen die Nederland levert aan onderzoeken en de monitoring van klimaat en milieu. Inzetten op samenwerking in internationaal verband is dan ook een belangrijk onderdeel van het actieplan. Maar door de bundeling van talenten in Actieplan Ruimtevaart worden Nederlandse competenties nog beter uitgedragen in het buitenland en kan Nederland een leidinggevende rol krijgen in internationale ruimtevaartprojecten.

Actieplan Ruimtevaart onderstreept ook het belang van het Dutch Technologie Transfer Programme. Z.K.H. prins Friso van Oranje (TNO): 'Ruimtevaart technologieën zijn te vaak onbekend buiten de eigen sector en de uitwisseling van kennis is te beperkt.' Actieplan Ruimtevaart moet de kennisoverdracht van ruimtevaart technologie naar het bedrijfsleven eenvoudiger maken en uitbreiden. De door de ruimtevaart opgedane kennis wordt wel benut door bedrijven. De airbag en magnetron zijn hier voorbeelden van. En ook het inspelen op klimaatveranderingen door aardobservatie, atmosfeer- en klimaatonderzoek is mogelijk dankzij de ruimtevaart. Maar het Actieplan zet nu meer dan in het verleden in op het overdragen van kennis naar sectoren buiten de ruimtevaart.

Deze aanpak is volgens De heer Bischoff (Space Unit European Commission) een goed voorbeeld voor Europa. 'Het laat zien hoe beleid ontwikkeld kan worden en deze positieve rol wordt zeer op prijs gesteld. Tijdens de European Space Council zal het Actieplan Ruimtevaart een goede houvast bieden en hopelijk de basis vormen voor een Europees ruimtevaartprogramma.'


Bron: Webredactie EZ.nl, Ministerie van Economische Zaken

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten