Katrina, die op 29 augustus 2005 in de omgeving New Orleans als een hurricane in de hoogste klasse aan land ging, zal nooit meer terugkeren op de namenlijst. De World Meteorological Organization, die de roulerende namen bedenkt, heeft de naam van de hurricane geschrapt, een gebruikelijk procedé bij rampzalige orkanen.
Nooit meer Katrina
Katrina groeit door de nasleep uit tot een van de meest catastrofale hurricanes van de laatste decennia. Door betere waarschuwingen en rampenplannen eisen dergelijke stormen de laatste jaren doorgaans niet zoveel slachtoffers meer op. Katrina vormt daarop een uitzondering. De hurricanes met de meeste slachtoffers dateren uit het begin van de 20e eeuw, toen er nog niet voor werd gewaarschuwd. Een hurricane van klasse 4 die Galveston in Texas in 1900 (toen er nog geen namen aan verboden waren) trof kostte meer dan 8000 mensen het leven. Het zal nog maanden duren voor duidelijk is hoeveel slachtoffers Katrina heeft gekost, maar waarschijnlijk komt Katrina wat slachtoffers betreft bij de vijf ergste hurricanes.
Weerstation New-Orleans vernield
Katrina stelt de ook de Amerikaanse klimatologen voor een probleempje. De enorme windsnelheden waren teveel voor het weerstation van New Orleans en sinds het hoogtepunt van de storm op 29 augustus komen zijn er geen meetgegevens uit New Orleans meer binnengekomen. Kort voor Katrina aan land ging zijn in de Golf van Mexico nog windstoten gemeten van 280 km/uur. Katrina groeide boven het extreem warme water van de Golf van Mexico conform de verwachtingen van het National Hurricane Center uit tot een hurricane van categorie 5, de hoogste klasse op de schaal voor hurricanes. De gemiddelde windsnelheden lopen in een klasse vijf hurricane op tot meer dan 250 km/uur; in windstoten liggen de snelheden nog enkele tientallen kilometers hoger. De hoogste waarde die het weerstation van New Orleans doorgaf voordat het was vernield was 150 km/uur. Naar schatting zijn hier windsnelheden opgetreden van meer dan 210 km/uur, de grenswaarde voor een hurricane van klasse 4 waarmee Katrina aan land ging.
Gemiddeld komt het maar eens in de vijftien jaar voor dat een "major" hurricane van klasse 3 of 4 binnen een straal van 60 kilometer rond New Orleans aan land komt. De laatste hurricane die dwars over New Orleans trok was Betsy in 1965 die klasse 4 bereikte.
Extreem lage luchtdruk
Nog zeldzamer zijn hurricanes die in de hoogste klasse, klasse 5, aan land gaan. In de geschiedenis zijn daar maar drie voorbeelden van: de "Labor Day" hurricane in 1935, Camille in 1969 en Andrew in 1992. In zo'n krachtige hurricane daalt de luchtdruk tot extreem lage waarden, die een gewone barometer zelfs niet meer kan aangeven. In het centrum van Katrina is een luchtdrukwaarde gemeten van 902 hectoPascal (voorheen millibar genaamd). Bij de "Labor Day" hurricane in 1935 daalde de luchtdruk zelfs tot 892 hPa. Het wereldrecord is 870 hPa op 12 oktober 1979 in tyfoon Tip bij Guam.
Honderden millimeters regen
Katrina was bij Florida tijdelijk een hurricane van klasse 1, de lichtste klasse met gemiddelde windsnelheden tot 150 km/uur. De grootste problemen in dit dichtbevolkte gebied zijn veroorzaakt door de hoge golven, de overstromingen en de hevige stortregens die de orkaan meebracht. Een weerboei ten zuiden van Dauphin Islands in Alabama registeerde een golf van bijna 15 meter hoogte. Op verschillende plaatsen in Florida is in 24 uur zo'n 100 tot lokaal 250 mm gevallen. Bedenk dat iedere millimeter overeenkomt met een liter per vierkante meter! De meeste regen leverde Katrina op in het zuiden en zuidoosten van Florida waar Perrine 415 mm aftapte, Homestead 366 mm en Florida City 311 mm. Verder kreeg Louisiana in Big Branch 376 mm en in Mississippi kwam Hancock uit op 250 mm.
Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - KlimaatberichtIn slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...
19 november 2024 - Nieuwsbericht