Nieuwsbericht

Amerikaanse prijs voor team satellietinstrument OMI

28 augustus 2019

Als eerste Nederlander ontving KNMI’er Pieternel Levelt dinsdag 27 augustus de prestigieuze William T. Pecora Award voor het succesvolle OMI-satellietproject. Levelt is onderzoeksleidster van het OMI-project en ontving de prijs in Pasadena in de Amerikaanse staat Californië. NASA en de United States Geological Survey (USGS) roemen de bijdrage van OMI aan het jarenlange onderzoek naar de samenstelling van de aardatmosfeer.

De prijs werd uitgereikt door Sandra Cauffman, directeur van NASA Earth Science Division, die speciaal voor de gelegenheid was overgevlogen vanuit Washington. 

Pieternel Levelt: “Door OMI hebben we grote doorbraken bereikt op het gebied van onderzoek naar luchtkwaliteit. Het satellietinstrument kan stoffen met een scherpte meten wat daarvoor niet mogelijk was. De prijs is een erkenning voor het internationale team dat de afgelopen twintig jaar heeft samengewerkt aan het succes van OMI.”

Invloed op de samenleving

De satellietmetingen van OMI hebben direct invloed op de samenleving.

Pieternel Levelt: "We kunnen de bronnen waar de luchtvervuiling vandaan komt nu veel beter onderscheiden"

“We kunnen de bronnen waar de luchtvervuiling vandaan komt nu veel beter onderscheiden. Dat is niet alleen belangrijk voor het begrijpen van luchtvervuiling, maar door de lange meetreeks van OMI ook voor het aangeven van trends in luchtvervuiling,“ aldus Levelt.  “Dankzij OMI kunnen we ook een zonkrachtverwachting geven, zodat in de zomer mensen gewaarschuwd kunnen worden bij een hoge UV-factor.“

OMI-project

OMI is een Nederlands satellietinstrument dat sinds 2004 aan boord van de Aura satelliet van NASA in een baan om de aarde draait en metingen doet van de samenstelling van de wereldwijde atmosfeer.  Het KNMI heeft de wetenschappelijke leiding van het OMI-project en is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole en de ontwikkeling van dataproducten. De William T. Pecora Award wordt elk jaar door de NASA en de USGS uitgereikt aan individuen of teams die op een buitengewone wijze het begrip over de aarde door middel van remote sensing vergroten.

foto van Ozoninstrument OMI op NASA's Aura-satelliet
Ozoninstrument OMI op NASA's Aura-satelliet (Bron: NASA)
gifje met jaarlijkse NO2-uitstoot boven Europa van 2005 tot en met 2017
Jaarlijkse NO2-uitstoot boven Europa van 2005 tot en met 2017 ©KNMI/BIRA
pieternel levelt en collega's tijdens de uitreiking van de pecora award
Johanna Tamminen (co-PI OMI, Finse Meteorologisch Instituut), Sandra Cauffman (NASA, Director Earth Science Division), Pieternel Levelt (KNMI), Joanna Joiner (co-PI OMI, NASA Goddard), Anne Douglass (former Principal Investigator NASA EOS-Aura Mission)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Minder bewolking was belangrijke factor in recordwarmte 2023

    In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...

    18 december 2024 - Klimaatbericht
  2. Zonnestraling in december vergeleken met juni

    December is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...

    13 december 2024 - Klimaatbericht
  3. Klimaatwetenschap in de rechtszaal

    Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...

    10 december 2024 - Klimaatbericht
  4. KNMI klimaatgedicht

    KNMI klimaatgedicht 2024

    05 december 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten