Klimaatbericht

Arctisch zee-ijs wordt vooral snel dunner

23 oktober 2018

Dat het Arctische zee-ijs vanwege de sterke opwarming steeds verder wegsmelt, werd in het klimaatbericht van vorige week uitgelegd. Toch is nu het grootste probleem niet het steeds kleiner wordende oppervlak, maar het dunner worden van het zee-ijs. In de toekomst gaat echter ijsterugtrekking een grotere rol spelen, waardoor de opwarming steeds sneller gaat.

Dunner zee-ijs

Zee-ijs staat in contact met milde atmosfeer, maar ook met relatief warm oceaanwater, waardoor het van alle kanten kan afsmelten: van de zijkant, van boven, en van onderen. Zowel observaties als klimaatmodellen laten zien dat het dunner worden van zee-ijs momenteel veel belangrijker is dan de terugtrekking. Preciezer gezegd: het volumeverlies van Arctisch zee-ijs wordt anno 2018 voor ongeveer 80 procent bepaald door het dunner worden van het zee-ijs, en slechts voor 20 procent doordat het ijs zich terugtrekt.

Toekomstprojecties

Voor het maken van de beste schattingen van toekomstige veranderingen in het klimaat hebben we klimaatmodellen nodig. Het KNMI speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een nauwkeurig mondiaal klimaatmodel (EC-Earth) waarmee we kunnen bestuderen welke gevolgen Arctische veranderingen met zich meebrengen. De modelresultaten laten zien dat zee-ijsterugtrekking in de toekomst een steeds belangrijker rol gaat spelen in het volumeverlies van Arctisch zee-ijs (figuur 1). Omdat dit de opwarming van het noordpoolgebied relatief sterk doet toenemen (vergeleken met het dunner worden), is de verwachting dat de temperaturen in het Arctische gebied steeds sneller stijgen.

Versnellende opwarming

De huidige opwarming van het noordpoolgebied wordt nog enigszins in toom gehouden doordat het zee-ijs vooral dunner wordt. Omdat het slinken van het zee-ijsoppervlak in de toekomst een steeds belangrijker rol zal gaan spelen, is de verwachting dat de Arctische opwarming steeds sneller gaat.

KNMI-klimaatbericht door Richard Bintanja

 

 

Figuur 1. Toekomstsimulatie van Arctisch zee-ijsdikte (SIT) en zee-ijsoppervlak (SIA) waaruit blijkt dat tegenwoordig vooral de zee-ijsdikte afneemt, terwijl in de toekomst vooral het zeeijs-oppervlak afneemt.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten