Een nieuw instrument op Schiphol moet de wind veel nauwkeuriger en ruimtelijker gaan meten. Daarmee kan de veiligheid van het vliegverkeer verbeterd worden. Samen met Luchtverkeersleiding Nederland heeft het KNMI bepaald op welke locaties de komende jaren wordt getest. Bij de Buitenveldertbaan zijn de metingen in februari begonnen. Slechts een paar luchthavens in de wereld hebben beschikking over zo’n soort instrument.
Het instrument is een zogeheten Skiron3D Doppler wind lidar (afbeelding 1), en kan met behulp van een laser wind tot op 16 kilometer afstand nauwkeurig meten. Hiermee kan de plaatselijke windverwachting op Schiphol verbeterd worden en nauwkeuriger de wind in de aanvliegroutes worden bepaald.
De metingen worden in de toekomst gebruikt om te waarschuwen voor gevaarlijke windsituaties voor vliegtuigen
De metingen worden in de toekomst gebruikt om te waarschuwen voor gevaarlijke windsituaties voor vliegtuigen. Zo kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van windschering (een zeer lokale plotselinge verandering in de wind) herkend worden door meteorologen en doorgegeven worden aan piloten en luchtverkeersleiding.
Naast het meten van wind op hoogte (afbeelding 2), kan het instrument ook hoge dwarswindsnelheden bij het landen meten. Afbeelding 3 laat een voorbeeld zien met veranderlijke dwarswind gemeten op de Zwanenburgbaan. Met deze informatie kan een piloot hierop voorbereid zijn of kan de luchtverkeersleider een landingsbaan toewijzen met minder dwarswind.
Ook wordt het instrument gebruikt om de huidige windmetingen te verbeteren door bijvoorbeeld te kijken naar oorzaken van turbulentie. Dit zijn allemaal nieuwe mogelijkheden die met de huidige windmetingen op de luchthaven niet mogelijk zijn.
Met het instrument wordt informatie verzameld over het windklimaat op de luchthaven
Om een goed beeld van het windklimaat op de luchthaven en nabij alle landingsbanen te kunnen bepalen, wordt het instrument op vier verschillende locaties getest. De komende zes maanden staat het instrument bij de Buitenveldertbaan. Na twee jaar verwachten we voldoende informatie te hebben verzameld over het windklimaat op de luchthaven en wordt het instrument op een vaste plek gezet. Met al deze meetgegevens ontwikkelen we windproducten voor operationeel gebruik bij het vliegverkeer op en rondom Schiphol.
2024 was het warmste jaar in Europa sinds het begin van de metingen. We hebben de langste hittego...
15 april 2025 - KlimaatberichtZondag lopen duizenden mensen de Rotterdam Marathon. Ik ook. Weer of geen weer. Lopers beweren va...
11 april 2025 - KlimaatberichtMaart was uitzonderlijk zonnig en zacht en er viel nauwelijks regen. Op maar liefst zes dagen lie...
09 april 2025 - KlimaatberichtDe naam lachgas houdt ons een beetje voor de gek, want zo onschuldig is het niet. Lachgas is beke...
01 april 2025 - Klimaatbericht