satellietfoto van de meteorologische situatie tijdens de extreme neerslag in Spanje in 2024
Bron: EUMETSAT

Opvallende verschillen tussen Oost- en West-Europa in 2024

15 april 2025

2024 was het warmste jaar in Europa sinds het begin van de metingen. We hebben de langste hittegolf ooit gezien in Zuidoost-Europa en het afsmelten van gletsjers in Scandinavië en Spitsbergen was niet eerder zo groot. Gedurende het jaar was er een opvallend verschil tussen Oost- en West-Europa met extreem droge en vaak recordwarme omstandigheden in het oosten en warme maar natte omstandigheden in het westen – zoals in Nederland. Het nieuwste Copernicus/WMO rapport over het Europese klimaat van 2024 zet alle feiten op een rijtje.

Hoge temperatuur 

Europa is het continent dat het snelste opwarmt. De impact van klimaatverandering op de maatschappij is niet te missen. 2024 was het warmste jaar ooit gemeten in Europa met recordhoge temperaturen in Midden-, Oost- en Zuidoost-Europa (afbeelding 1). 

Na een warmer dan gemiddelde lente waren er 6 hittegolven in de zomer van 2024 inclusief de langste en een-na-extreemste Europese hittegolf in de meetreeks (afbeelding 2). De sterkte en rangorde van hittegolven is hier afgeleid van de temperatuurafwijking, de lengte en het getroffen gebied. De hittegolf van juli 2007 in Zuidoost-Europa is daarmee de meest extreme hittegolf in de meetreeks met een lengte van 10 dagen en temperatuurafwijking van 9,7 °C in 72 procent van het Zuidoosten van Europa. De meest extreme hittegolf in 2024 duurde 13 dagen met een temperatuurafwijking van 9,2 °C in 55 procent van het gebied. Dit was onderdeel van een reeks hittegolven in de zomer en vroege herfst.   

Kaartje van Europa met in kleur de temperatuur in 2024 als afwijking van het gemiddelde over 1991-2020.
Afbeelding 1: Afwijkingen van de temperatuur in 2024 ten opzichte van het lange termijn gemiddelde (1991-2020). In een groot deel van midden en Oost-Europa was het recordwarm in 2024 (donderrode kleur). In de gebieden met een minder donkere roodtint behoorde 2024 tot de 10 procent warmste jaren. Voor de lichtste kleur rood komt de 2024 temperatuur uit bij de 33 procent warmste jaren. Data bron: E-OBS
Grafiek met de 15 meest extreme hittegolven sinds 1950 in Zuidoost Europa weergegeven als cirkels met op de x-as de duur en de y-as de gemiddelde temperatuur tijdens de hittegolf.
Afbeelding 2: Hittegolven in 2024 en de 15 meeste extreme hittegolven in zuidoost Europa sinds 1950. De grootte van de cirkel is een indicatie voor het oppervlak van het getroffen gebied tijdens die hittegolf, de horizontale as geeft de lengte van de hittegolf (in dagen) en de verticale als de gemiddelde temperatuurafwijking ten opzichte van het 1991-2020 gemiddelde. Data bron: E-OBS. Credit: DWD/C3S/ECMWF
Kaart van Europa met het rivieren netwerk weergegeven met in kleur de rivieren die in 2024 hoge waterstanden bereikten of overstroomden.
Afbeelding 3: Overzicht van de overstromingen in Europa in 2024. Credit: ECMWF

Uitgebreide overstromingen 

Er waren meerdere zware stormen in 2024 met grootschalige overstromingen die zeker 335 levens hebben gekost. Geschat wordt dat meer dan 413.0000 mensen door de overstromingen getroffen zijn. 

De extreme neerslag in 2024 zorgde ervoor dat in ongeveer 30 procent van de Europese rivieren het water boven het waarschuwingsniveau “hoog” is komen te staan, en voor 12 procent van de rivieren kwam het zelfs tot “extreem hoog”.  

In september zorgde storm Boris voor veel regen, overstromingen en schade in delen van Duitsland, Polen, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Roemenië en Italië. En eind oktober viel er extreem veel regen die zorgde voor grote overstromingen in de omgeving van Valencia in Spanje. Afbeelding 3 geeft een overzicht van de overstromingen in Europa in 2024. Door klimaatverandering neemt de kans op dergelijke extreme neerslag toe.  

Krimpende gletsjers 

De snelheid waarmee de gletsjers in Scandinavië en Spitsbergen afnamen was in 2024 de grootste in de meetreeks en ze hadden ook de grootste jaarlijkse afname van alle gletsjers wereldwijd. De gemiddelde ijsdikte nam af met 1,8 meter in Scandinavië en met 2,7 meter in Spitsbergen. 2024 was het warmste jaar in de meetreeks voor het noordpoolgebied als geheel en de vierde warmste wanneer alleen naar het landgebied wordt gekeken. Voor de derde zomer op een rij zijn er nieuwe temperatuurrecords gemeten van de gemiddelde temperatuur op Spitsbergen. Dit gebied is een van de snelst opwarmende plaatsen op aarde in de laatste tientallen jaren. 

Kernboodschappen 

  • Temperatuur: 2024 was – net als wereldwijd - het warmste jaar voor Europa, met recordhoge jaarlijkse temperaturen voor bijna half Europa. 
  • Zeewatertemperatuur: Over hele jaar bekeken, was de zeewatertemperatuur voor Europa de hoogste in meetreeks met 0,7°C boven het gemiddelde en voor de Middellandse zee 1,2°C boven het gemiddelde. 
  • Neerslag: Er was een duidelijk verschil tussen oost en west: West-Europa was een van de 10 natste jaren sinds1950.
  • Overstromingen: Europa ondervond de meest wijdverspreide overstromingen sinds 2013 waarbij bijna een derde van het rivierennetwerk minstens de vloedwaarschuwing “hoog“ heeft overschreden. 
  • Hittestress: Het aantal dagen met “sterke hittestress”, “zeer sterke hittestress” en “extreme hittestress” waren allemaal de een na hoogste in meetreeks, na 2010. 60 procent van Europa had meer dan het gemiddelde aantal dagen met minimaal “zeer sterke hittestress”. 
  • Hernieuwbare elektriciteit: Het aandeel hernieuwbare elektriciteit in Europa was op recordhoogte met 45%. 
  • Koude extremen: Het Europese landoppervlak dat in totaal minder dan drie maanden (90 dagen) aan vorstdagen had, was het hoogste in de meetreeks (ongeveer 69 procent tegenover 50 procent gemiddeld). 
  • Koude stress: Er was een record laag aantal dagen met minimaal “sterke koude stress”. 
  • Gletsjers: Alle Europese gebieden hadden met ijsafname te maken en de gletsjers in Scandinavië en Spitsbergen zagen de hoogst gemeten gewichtsafname. 
  • Bosbranden: Bosbranden in september in Portugal legden ongeveer 110.000 ha (1100 km2) in de as in een week tijd, overeenkomend met ongeveer een kwart van het totale Europese gebied aangetast door bosbranden in 2024. 

Bekijk het volledige Engelstalige rapport European State of the Climate 2024 op de website van Copernicus.   

KNMI-klimaatbericht door Else van den Besselaar en Gerard van der Schrier 

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Natuurbranden en klimaatverandering in Nederland: “back to the future”

    In de afgelopen 50 jaar is het weer in Nederland veranderd. Vooral de zonnigere lentes met droger...

    28 april 2025 - Klimaatbericht
  2. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 58ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    25 april 2025 - Klimaatbericht
  3. Het nieuwe klimaat van het Arctische gebied

    Aan het eind van de winter bereikt het Arctische zee-ijs zijn jaarlijkse maximum. Dit jaar gebeur...

    16 april 2025 - Klimaatbericht
  4. Marathonweer

    Zondag lopen duizenden mensen de Rotterdam Marathon. Ik ook. Weer of geen weer. Lopers beweren va...

    11 april 2025 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten