Lopers tijdens de marathon Rotterdam op de Erasmusbrug
Foto: shutterstock

Marathonweer

11 april 2025

Zondag lopen duizenden mensen de Rotterdam Marathon. Ik ook. Weer of geen weer. Lopers beweren vaak dat er geen slecht weer bestaat, alleen slechte kleding. Toch beïnvloeden temperatuur, zon, wind en vochtigheid wel degelijk de sportieve prestaties. En de risico's. Bij langdurig sporten in hoge temperaturen of bij hoge luchtvochtigheid zijn die risico's groter dan bij 'gemiddeld' weer. Een aantal jaar geleden schreven we al enkele klimaatberichten over het weer tijdens lange sportevenementen zoals de marathon en de Nijmeegse Vierdaagse. En over hoe de zogenaamde WBGT (wet-bulb globe temperature), een variant op de natte-bol temperatuur, juist voor duursporters een relevante maatgever kan zijn. Met het oog op aanstaande zondag is het dus hoog tijd om die oude berichten uit het archief op te diepen en aan te vullen met recente gegevens.

Lopen, niet rennen 

Om verwarring te voorkomen over het fenomeen 'loper': rennen doe je om de trein of de bus te halen, lopen (of joggen) doe je voor je plezier, en wandelen, tsja, dat is wandelen. Lopen kost behoorlijk veel energie, en daarbij komt warmte vrij. Om oververhitting te voorkomen probeert het lichaam die warmte af te geven aan de omgeving (onder andere door zweten). Wind versnelt de afkoeling. Hoe warmer en vochtiger de buitenlucht, hoe meer moeite het lichaam moet doen die warmte kwijt te raken. Meer zweten dus, tot wel meer dan één liter per uur!  

WBGT meet de weersinvloed op buitensporters 

Een grootheid die de weersinvloed op buitensporters beschrijft is de “Wet-Bulb Globe Temperature” (WBGT). Hierin zijn naast temperatuur en vochtigheid ook windsnelheid en zonnestraling verwerkt. De luchtvochtigheid werkt verhogend in WBGT. Dus kan het zo zijn dat een niet zo warme maar vochtige (en dus erg klamme) dag, een net zo (gevaarlijk) hoge WBGT heeft als een hete dag met lage luchtvochtigheid. In sommige landen wordt WBGT al gehanteerd als officiële maat om hitte-gerelateerde risico's in te schatten (KNMI is hier ook actief mee bezig). Ideale WBGT-waarden voor marathonners liggen tussen 5 en 13 graden. Daarboven worden de prestaties, met name voor niet-elite lopers, snel minder (langzamere tijden, meer uitvallers).  

Weeromslag op zondag tijdens de marathon? 

Na weken van aanvoer van zeer droge lucht van het continent, draait komende dagen de wind en wordt vochtigere lucht aangevoerd. We zien dit heel concreet terug in de geleidelijke toename van de (dauwpunt-)temperatuur (afbeelding 1). Wanneer de warmere vochtige lucht haar piek bereikt, en of daar dan regen bij zal horen, was de afgelopen dagen niet heel precies bekend. De pluim laat zien dat we komende zondag vermoedelijk aan de bovenkant van ‘ideaal’ zullen zitten voor wat betreft WBGT. Temperatuur en dauwpunt liggen zondag vrij dicht bij elkaar, de relatieve vochtigheid zal dus flink hoger zijn dan de afgelopen tijd. Maar hogere WBGT temperaturen kunnen nog niet helemaal uitgesloten worden. Dus, lopers, volg de weerberichten en pas waar nodig je drinkplan aan! 

Lijngrafiek met de pluimverwachting van donderdag 10 april tot en met 15 april voor de dauwpunttemperatuur, WBGT en de temperatuur.
Afbeelding 1, Pluimverwachting voor temperatuur (rood/oranje), WBGT (zwart/grijs) en dauwpunt (blauw/lichtblauw) voor locatie Rotterdam (ruwe uitvoer van ECMWF-ensemble data van 10 april 00UTC). De marathon is op zondag 13 april.
Lijngrafiek van de gemiddelde WBGT per kalenderdag in 1961-1990, 1991-2020 en bij een opwarming van vier graden. De WBGT tijdens de verleden marathons in Rotterdam en Amsterdam zijn met symbolen ingetekend.
Afbeelding 2. Jaarlijkse gang in WBGT (zwart 1991-2020; grijze banden voor spreiding), met ingetekend de waarden tijdens de marathons van Rotterdam en Amsterdam. Jaren vanaf 2017 en de top-12 warmste en koudste marathons op basis van WBGT zijn gelabeld. De blauwe lijn is historisch klimaat 1961-1991 en de gestreepte donkerrode lijn toont de mogelijke verschuiving van WBGT in een 4 graden warmer klimaat, de pijlen tonen de verschuiving (van de mediaan van de dagen waarop de marathons gehouden zijn). ©KNMI

Kies je voor Rotterdam of Amsterdam?  

Dat hangt er maar van af. Net als temperatuur vertoont WBGT een duidelijke jaarlijkse gang (afbeelding 2). Temperatuur en luchtvochtigheid zijn in april gemiddeld lager dan in oktober. Daarom heb je in april in Rotterdam statistisch gezien meer kans op ideale omstandigheden (~60%) dan in oktober in Amsterdam (~40%). Daar staat tegenover dat je juist in het voorjaar de pech kunt hebben dat het 'opeens' warm wordt, en dat je daar minder op bent voorbereid dan in oktober wanneer je je hele trainingsperiode al in de (warme) zomer hebt gehad. Een koude omslag richting herfstweer heeft minder impact op de prestaties (en voelt vaak zelfs aan als een ‘boost’). Dat wordt factoren tegen elkaar afwegen dus. Moeilijk? Welnee, een beetje marathonner loopt ze alle twee! 

En in de toekomst? 

Ook klimaatverandering komt uiteraard om de hoek kijken. De opwarming ‘duwt’ de periode met optimale marathon condities als het ware steeds verder richting het winterhalfjaar. Nu al zien we dat er door de opwarming een duidelijke verschuiving van de referentie WBGT (1991-2020, zwarte lijn) is opgetreden ten opzichte van een vroegere normaal (1961-1990, blauwe lijn). Maar in een sterk verder opwarmend klimaat zal het typische marathonweer zoals we dat nu in april/oktober aantreffen, nog veel eerder/later in het seizoen optreden (donkerrode pijlen).  

KNMI klimaatbericht van Hylke de Vries 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Het nieuwe klimaat van het Arctische gebied

    Aan het eind van de winter bereikt het Arctische zee-ijs zijn jaarlijkse maximum. Dit jaar gebeur...

    16 april 2025 - Klimaatbericht
  2. Opvallende verschillen tussen Oost- en West-Europa in 2024

    2024 was het warmste jaar in Europa sinds het begin van de metingen. We hebben de langste hittego...

    15 april 2025 - Klimaatbericht
  3. Kans op zo'n zachte maand maart neemt snel toe

    Maart was uitzonderlijk zonnig en zacht en er viel nauwelijks regen. Op maar liefst zes dagen lie...

    09 april 2025 - Klimaatbericht
  4. Lachgas is geen grap

    De naam lachgas houdt ons een beetje voor de gek, want zo onschuldig is het niet. Lachgas is beke...

    01 april 2025 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten