Nieuwsbericht

Benelux bundelt krachten voor kernstopverdrag

31 januari 2019

Het kernstopverdrag verbiedt nucleaire explosies door wie dan ook, waar dan ook ter wereld. Nederland, België en Luxemburg gaan de krachten bundelen voor de verificatie van dit kernstopverdrag (internationaal Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT). Het KNMI analyseert namens Nederland de  meetgegevens.

De ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder minister Blok, ondertekenden donderdag 31 januari een Memorandum of Understanding (MoU) tijdens de informele Raad van Buitenlandse Zaken van de EU in Boekarest. Het kabinet streeft met deze unieke vorm van regionale samenwerking een voorbeeldfunctie in CTBT verband na. Tevens beoogt het hiermee een bijdrage te leveren aan het versterken van dit belangrijke ontwapeningsinstrument.

Seismologie, infrageluid en hydro-akoestiek

Het KNMI analyseert namens Nederland de meetgegevens van het International Monitoring System (IMS), een netwerk van 321 meetstations en 16 laboratoria. Met focus op drie componenten: seismologie (voor ondergrondse nucleaire tests), infrageluid (voor atmosferische tests), en hydro-akoestiek (voor tests onderwater). Bij een vierde component, radionuclide metingen, komt het belang van de nieuwe samenwerking kijken. België en Luxemburg hebben meer expertise op het gebied van de radionuclide metingen.

Het KNMI is het Nationaal Data Centrum voor de verificatie van het verdrag en adviseert daarbij de Nationale Autoriteit, het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het RIVM assisteert in de verificatie op het gebied van radionuclide en edelgassen. 

Eerste regionale samenwerkingsverband kernstopverdrag

Essentieel voor het vertrouwen in de verifieerbaarheid van het verdrag

Dit is het eerste regionale samenwerkingsverband onder het CTBT. Door de gedeelde expertise en de betere analyse die daaruit volgt, laten we zien dat het mogelijk is om iedere nucleaire test te detecteren. Dit is essentieel voor het vertrouwen in de verifieerbaarheid van het verdrag voor landen die deelnemen en landen die nog moeten tekenen. 

Verbieden van nucleaire explosies

Het kernstopverdrag verbiedt nucleaire explosies door wie dan ook, waar dan ook ter wereld. Dit geldt voor nucleaire explosies in de ondergrond, aan het aardoppervlak, in de atmosfeer en onderwater. Sinds 1996 hebben 184 landen het verdrag ondertekend. 

Meetinstrument IS49 is het IMS infrageluid array op Tristan da Cunha. (Bron: CTBTO Public Information)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten