De TROPOMI-satelliet
De TROPOMI-satelliet.

Betere kennis van stikstof door satellietmetingen en gebruik meerdere modellen

23 december 2022

Een consortium van onder andere RIVM en KNMI onderzoekt de komende vier jaar de toegevoegde waarde van satellietwaarnemingen bij het berekenen van de stikstofdepositie op Nederlandse natuurgebieden. Ook onderzoekt het consortium of het toepassen van meerdere modellen tegelijkertijd de onzekerheden bij stikstofberekeningen verkleint.

Nu gebruikt het RIVM een combinatie van computermodellen en veldmetingen van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit (LML). Om de onzekerheden bij deze depositieberekeningen te verkleinen, bekijkt het consortium (bestaande uit TNOCMLWUR, RIVM en KNMI) de mogelijkheden van satellietwaarnemingen en ensemblemodellering.

Dit onderzoek is onderdeel van het Nationaal Kennisprogramma Stikstof (NKS), dat door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is opgestart met als doel de stikstofmetingen en -berekeningen te verbeteren.

Voor stikstofoxiden satellieten nu al nuttig

Een satelliet meet dagelijks de luchtconcentratie in de luchtkolom tussen de satelliet en de grond. Ze kunnen gebruikt worden voor het afleiden van concentraties aan de grond in heel Nederland (Figuur 1). Voor stikstofoxiden levert het TROPOMI-satellietinstrument momenteel al bruikbare gegevens. Ammoniak wordt gemeten met andere satellietinstrumenten, zoals IASI en CriS. Met satellietmetingen kunnen ook rekenmodellen worden geëvalueerd en, bijvoorbeeld in combinatie met de modellen, voor schattingen van de actuele uitstoot.

Satellietmetingen om modellen te verbeteren

Het consortium onderzoekt of, en zo ja hoe, satellietdata een optimale aanvulling op de grondmetingen vormen. Satellieten meten namelijk niet direct de stikstofdepositie op de bodem. Satellieten kunnen de bestaande stikstofmonitoring in Nederland dan ook niet vervangen. Wel kunnen satellieten waardevolle informatie leveren over de bronnen en verspreiding van stikstofverbindingen. Daarmee kunnen de modellen worden verbeterd.

Ensemblemodellering waarschijnlijk zinvol

Berekeningen uitvoeren met meerdere rekenmodellen heet ensemblemodellering. Door het gebruik van meerdere modellen kan een beter inzicht in de onzekerheden van de berekeningen verkregen worden. Het gecombineerde beeld van een ensemble blijkt vaak een betere luchtkwaliteitsverwachting op te leveren dan individuele modellen. Door de meest onzekere onderdelen van de modellen te identificeren, kan er gericht gewerkt worden aan de verbetering daarvan. Dat maakt een betere schatting van de depositie waarschijnlijk mogelijk.

Figuur 1. Jaarlijks gemiddelde van stikstofdioxide op basis van TROPOMI metingen (links, gemaakt door het KNMI, jaar 2019) en ammoniak op basis van CrIS metingen (rechts, gemaakt door TNO en ECCC Canada, jaar 2017).

Robuust en wetenschappelijk onderbouwd beleid

Directe aanleiding voor dit onderzoeksprogramma is het rapport van het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof (commissie Hordijk). Volgens deze commissie kan het gebruik van meerdere modellen en de integratie van satellietmetingen mogelijk de onzekerheden in metingen en berekeningen van stikstofdepositie beter in kaart brengen en verkleinen. Satellietmetingen geven een grotere ruimtelijke dekking van de concentraties van ammoniak en stikstofoxiden en vullen daarmee de stations in het landelijk meetnet goed aan. Met deze extra informatie kunnen depositieschattingen worden verbeterd. 

Kijken in de toekomst

Om ervoor te zorgen dat het stikstofbeleid in de komende jaren zijn doel bereikt, kijken beleidsmakers naar de effecten van mogelijke maatregelen op bijvoorbeeld de stikstofdepositie in 2030. Omdat er uiteraard niet in de toekomst gemeten kan worden, worden hiervoor toekomstverkenningen gemaakt met modellen. Deze modellen geven een beeld van de huidige en toekomstige situatie en zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis en gestaafd met veldmetingen. Wetenschappers zijn voortdurend bezig om die modellen te verbeteren. Doel is om de onzekerheden voortdurend kleiner te maken en er zo voor te zorgen dat het stikstofbeleid wetenschappelijk robuust onderbouwd blijft. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten