Nieuwsbericht

Betere luchtkwaliteit na Olympische Spelen in China

08 juli 2009

Kosten noch moeite hebben de Chinese autoriteiten bespaard om de lucht schoner te krijgen tijdens de Olympische Spelen in 2008. Het heeft gewerkt: uit satellietwaarnemingen blijkt dat de rode vlek die staat voor hoge concentraties stikstofdioxide boven Beijing vorige zomer vrijwel is verdwenen.

In 2007 was de rode vlek nog nadrukkelijk aanwezig. Dat blijkt uit vergelijkingen van metingen vanuit de ruimte met het GOME-2 instrument. Stikstofdioxoide (NO2) komt vrij bij verbrandingsprocessen en is een belangrijk bestanddeel bij de productie van luchtverontreiniging.

Onderzoek toont aan dat ook het weer een rol heeft gespeeld. Vorige zomer regende het in China meer dan het jaar daarvoor. Regen spoelt de atmosfeer schoon. Dit verklaart slechts een deel van de waargenomen reductie. Ook de maatregelen van de Chinese overheid om de reductie van de uitstoot van NO2 te beperken hebben effect gehad. Zo werd het verkeer gehalveerd door een systeem van even/oneven nummerborden op even/oneven dagen en werden bouwactiviteiten en vervuilende industrie stilgelegd.

Door satellietwaarnemingen te vergelijken met een computermodel waaruit de invloed van de regen is gefilterd kan de effectiviteit van de maatregelen worden bepaald. De berekeningen laten tijdens de Spelen boven Beijing een afname zien van 60% van de emissies van stikstofdioxie. Ook in omringende steden is de luchtkwaliteit verbeterd. in Tianjin, een stad met 11 miljoen inwoners 110 kilometer ten zuidwesten van Beijing, is een NO2 reductie van 30% gemeten.

Het goede nieuws is dat het ook een jaar na de Olympische Spelen nog steeds goed gaat met de luchtkwaliteit. Er is geen sprake van een terugval naar de situatie van voor de Spelen. Mogelijk speelt hierbij ook de economische crisis een rol.

De resultaten van dit onderzoek naar de luchtkwaliteit in China, door onderzoekers van het KNMI, zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

Luchtvervuiling tijdens de Beijing Spelen van vorig jaar, gemeten met het GOME2 satellietinstrument vergeleken met 2007. De rode vlek boven Beijing is bijna geheel verdwenen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. 2024 warmste jaar ooit gemeten

    Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker: het aardoppervlak was nooit eerder sinds metingen z...

    10 januari 2025 - Klimaatbericht
  2. Klimaatstreepjescode vanaf het begin van de jaartelling

    De klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...

    08 januari 2025 - Klimaatbericht
  3. Zware aardbeving China

    In China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
  4. Wijziging in wettelijke taken van het KNMI

    Het KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten