In Europa staan zo'n 200 neerslagradars die direct laten zien waar en hoe hard het regent. Een nieuwe KNMI-studie toont aan dat deze Europese radarbeelden sterk kunnen worden verbeterd door ze te combineren met regenmetingen van burgers.
Om nauwkeurig te bepalen hoeveel regen er aan de grond valt, is het belangrijk om de radarbeelden te verbeteren met regenmeterdata. De kracht van neerslagradars is dat ze overal meten met veel ruimtelijk detail. Ze meten alleen niet aan de grond, terwijl regenmeters nauwkeurig aan de grond meten maar enkel heel plaatselijk. De radarbeelden en de metingen aan de grond vullen elkaar dus heel goed aan. Het aantal regenmeters van overheidsinstituten dat in real time meet is alleen meestal beperkt.
Met deze vorm van crowdsourcing kunnen plaatselijke buien, die anders gemist zouden worden, toch worden opgemerkt
Met data van sensoren van derden, die soms niet eens voor regenmeting ontworpen zijn, kunnen we meer metingen toevoegen en kan de kwaliteit van radarbeelden verder worden verhoogd. Dit is voor een periode van een jaar voor het eerst onderzocht voor het Europese radarbeeld (het zogenaamde OPERA-radarbeeld) met regenmeters van amateurweerstations die met internet zijn verbonden. Met deze vorm van crowdsourcing is het aantal regenmeters van alleen al het merk Netatmo veel talrijker dan die van een netwerk van officiële regenmeters in Europa (figuur 1). Zo kunnen plaatselijke buien, die anders gemist zouden worden, toch worden opgemerkt. Bovendien staan ze vaak in steden waar veel minder officiële weerstations staan. Hierdoor wordt het radarbeeld beter voor de gebieden waar veel mensen wonen.
Sensor, opstelling en onderhoud van amateurweerstations halen meestal niet het niveau van officiële weerstations. Daarom wordt een kwaliteitscontrole toegepast om foutieve metingen zoveel mogelijk te verwijderen. Dit gebeurt als ze sterk afwijken ten opzichte van andere amateurweerstations in de buurt of van het radarbeeld ter plekke.
Vervolgens worden voor elk uur de uursommen van de Europese radarbeelden gecombineerd met de uursommen van amateurweerstations van Netatmo. De kwaliteit van de gecombineerde regeninformatie wordt berekend door te vergelijken met officiële regenmeters van de Europese weerdiensten. Figuur 2 toont een forse verbetering in dagsommen na correctie met data van amateurweerstations. Zo neemt de gemiddelde onderschatting af van 35% naar 10% en komt de kwaliteit een stuk dichter bij een radardataset te liggen die is gecorrigeerd met data van officiële weerstations, maar die niet direct beschikbaar is.
Grote onderschattingen komen nu veel minder vaak voor
De gemiddelde afwijking op de locaties van officiële regenmeters is te zien in figuur 3. Grote onderschattingen komen nu veel minder vaak voor en zijn vooral zichtbaar in koudere gebieden. Dit komt omdat de Netatmo amateurweerstations een verwarmingselement missen om winterse neerslag zoals sneeuw te smelten.
Deze studie brengt het gebruik van regenmeterdata van burgers in Europa voor het verbeteren van direct beschikbare neerslaginformatie een stap dichterbij. Data van (andere) amateurweerstations, zoals van ons eigen platform WOW-NL, bieden nog veel meer mogelijkheden voor het verbeteren van bijvoorbeeld neerslag- en temperatuurinformatie.
Een van onze Argo meetboeien - nummer 6901979 - viert deze week zijn tiende verjaardag. Argo floa...
28 oktober 2024 - NieuwsberichtHet KNMI heeft nieuwe klimaatscenario’s ontwikkeld voor Suriname. Deze scenario’s geven een beter...
25 oktober 2024 - NieuwsberichtBij de Open Dag konden bezoekers vragen indienen over klimaatverandering, die we nadien in een kl...
25 oktober 2024 - KlimaatberichtOp 5 oktober was de Open Dag van het KNMI. Bezoekers konden zien hoe een weerballon wordt opgelat...
23 oktober 2024 - Klimaatbericht