De Willem de Kooning Academie in Rotterdam vormde 9 april het decor voor de finale van de Climate Hackathon. Bij deze 24 uur durende wedstrijd werden zo’n 80 technische studenten en innovators uitgedaagd vernieuwende dataconcepten te ontwikkelen om het klimaat in de Nederlandse steden te verbeteren. Het KNMI, samen met bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeentelijke partners en lokale overheden, stelden hun databronnen open. Bezorgeloos – een app die pakketjesbezorging nastreeft met minimale emissie uitstoot – ging met de eerste prijs naar huis.
Bezorgeloos
Het concept Bezorgeloos kwam als winnaar uit de bus van de Climate Hackathon. Met deze app kunnen pakjes worden bezorgd op een centraal punt in een buurt. Buurtbewoners kunnen pakjes daar laten bezorgen en het op een zelf gekozen moment ophalen. Ze pakken hun pakketje uit, maken er een praatje en laten het verpakkingsmateriaal achter. Als de pakjesbezorger een dag later nieuwe pakjes aflevert, laadt hij het afval in om het naar een afvalverzamelpunt te brengen. De app laat ook zien hoeveel uitstoot wordt voorkomen in de straat, de buurt en in de stad. Zo ziet de burger direct wat hij bijdraagt aan het verbeteren van zijn leefklimaat.
Myriam van Rooij: "Als je deze jonge mensen 24 uur lang zo innovatief bezig ziet geeft mij dat hoop voor de toekomst"
Sterk concept
De jury vond Bezorgeloos een sterk concept omdat de investeringskosten niet heel hoog zijn en het dus makkelijk op te starten is. Tegelijk stimuleert Bezorgeloos de circulaire economie en sociale cohesie. De jury bestond uit Myriam van Rooij (KNMI), Claudia de Andrade (RWS), Asmae Belhirch (gemeente Rotterdam), John Tillema (Tweetonig) en Martijn van Veelen (ASML).
Veelbelovende concepten en apps
Uit de Climate Hackathon kwamen veertien innovatieve ideeën. Naast Bezorgeloos werden nog twee prijswinnaars geselecteerd. Zij gingen ieder met een prijs van € 750 naar huis:
Krijg een indruk van de 24 uur door het sfeerverslag in een storify.
Doorontwikkelen
De Climate Hackathon is pas een echt succes als de ideeën de kans krijgen door te ontwikkelen. De teams gaan enthousiast mee verder met hun apps en concepten. De organiserende bedrijven zoals KNMI , Rijkswaterstaat, RIVM en Connekt zullen hierbij ondersteunen. Ook een initiatief steunen? Kijk op de website van Climate Hackathon voor alle concepten.
Meer over open data
KNMI verzamelt iedere seconde (open) data. Hiermee kunnen we weersverwachtingen maken, waarschuwen voor extreem weer en onderzoek doen naar bijvoorbeeld milieueffecten en het klimaat. Veel overheidsdata is ontsloten als open data en vormt een ideale bron van informatie voor samenlevingsvraagstukken. Hackathons zijn zeer geschikt om de potentie van (open) data zichtbaar te maken en samen te werken aan deze vraagstukken. Ze leveren concepten op die kunnen worden doorontwikkeld tot beleidsinstrumenten en praktische toepassingen.
Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - KlimaatberichtIn slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...
19 november 2024 - Nieuwsbericht