Nieuwsbericht

Bezorgeloos-app winnaar Climate Hackathon

12 april 2016

De Willem de Kooning Academie in Rotterdam vormde 9 april het decor voor de finale van de Climate Hackathon. Bij deze 24 uur durende wedstrijd werden zo’n 80 technische studenten en innovators uitgedaagd vernieuwende dataconcepten te ontwikkelen om het klimaat in de Nederlandse steden te verbeteren. Het KNMI, samen met bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeentelijke partners en lokale overheden, stelden hun databronnen open. Bezorgeloos – een app die pakketjesbezorging nastreeft met minimale emissie uitstoot – ging met de eerste prijs naar huis.

Bezorgeloos
Het concept Bezorgeloos kwam als winnaar uit de bus van de Climate Hackathon. Met deze app kunnen pakjes worden bezorgd op een centraal punt in een buurt. Buurtbewoners kunnen pakjes daar laten bezorgen en het op een zelf gekozen moment ophalen. Ze pakken hun pakketje uit, maken er een praatje en laten het verpakkingsmateriaal achter. Als de pakjesbezorger een dag later nieuwe pakjes aflevert, laadt hij het afval in om het naar een afvalverzamelpunt te brengen. De app laat ook zien hoeveel uitstoot wordt voorkomen in de straat, de buurt en in de stad. Zo ziet de burger direct wat hij bijdraagt aan het verbeteren van zijn leefklimaat. 

Myriam van Rooij: "Als je deze jonge mensen 24 uur lang zo innovatief bezig ziet geeft mij dat hoop voor de toekomst"

Sterk concept
De jury vond Bezorgeloos een sterk concept omdat de investeringskosten niet heel hoog zijn en het dus makkelijk op te starten is. Tegelijk stimuleert Bezorgeloos de circulaire economie en sociale cohesie. De jury bestond uit Myriam van Rooij (KNMI), Claudia de Andrade (RWS), Asmae Belhirch (gemeente Rotterdam), John Tillema (Tweetonig) en Martijn van Veelen (ASML).

Veelbelovende concepten en apps
Uit de Climate Hackathon kwamen veertien innovatieve ideeën. Naast Bezorgeloos werden nog twee prijswinnaars geselecteerd. Zij gingen ieder met een prijs van € 750 naar huis:

  • De slimme routeplanner van Stadslab, met de grootste marktpotentie. Deze routeplanner berekent welke routes en vervoersmiddelen je kunt kiezen om van A naar B te komen. En hij berekent wat het vervoersmiddel van keuze betekent voor de uitstoot van schadelijke stoffen, het verbruik van brandstoffen, de reistijd en voor je portemonnee. Zo zie je direct wat je bijdraagt aan het milieu als je de auto laat staan. 
  • Smart Air van Team 1, het meest innovatieve idee. In dit idee worden uitlaatgassen die blijven hangen tussen de gebouwen van de stad, weggezogen. Gassen en fijnstof hopen zich op straatniveau op en bedreigen de gezondheid van de burgers. Smart Air is een systeem dat bij te weinig natuurlijke luchtcirculatie inschakelt. Via interactieve inlaatpunten wordt de lucht uit de straat weggezogen naar het riool, waar het fijnstof door het rioolwater wordt opgenomen. De inlaatpunten geven meer licht naarmate de ingeademde lucht vuiler is. 

Krijg een indruk van de 24 uur door het sfeerverslag in een storify.

Slapen kan altijd nog. ©KNMI
Slapen kan altijd nog. ©KNMI
De jury bestaande uit Asmae Belhirch (gemeente Rotterdam), Myriam van Rooij (KNMI), Claudia de Andrade (RWS), Martijn van Veelen (ASML) en John Tillema (Tweetonig). ©KNMI
De jury bestaande uit Asmae Belhirch (gemeente Rotterdam), Myriam van Rooij (KNMI), Claudia de Andrade (RWS), Martijn van Veelen (ASML) en John Tillema (Tweetonig). ©KNMI
Technische studenten en innovators in actie. ©KNMI
Technische studenten en innovators in actie. ©KNMI

Doorontwikkelen
De Climate Hackathon is pas een echt succes als de ideeën de kans krijgen door te ontwikkelen. De teams gaan enthousiast mee verder met hun apps en concepten. De organiserende bedrijven zoals KNMI , Rijkswaterstaat, RIVM en Connekt zullen hierbij ondersteunen. Ook een initiatief steunen? Kijk op de website van Climate Hackathon voor alle concepten.

Meer over open data
KNMI verzamelt iedere seconde (open) data. Hiermee kunnen we weersverwachtingen maken, waarschuwen voor extreem weer en onderzoek doen naar bijvoorbeeld milieueffecten en het klimaat. Veel overheidsdata is ontsloten als open data en vormt een ideale bron van informatie voor samenlevingsvraagstukken. Hackathons zijn zeer geschikt om de potentie van (open) data zichtbaar te maken en samen te werken aan deze vraagstukken. Ze leveren concepten op die kunnen worden doorontwikkeld tot beleidsinstrumenten en praktische toepassingen.

 

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten