Nieuwsbericht

CINDI meet luchtvervuiling boven Nederland

15 juni 2009

Ruim dertig innovatieve meetinstrumenten vanuit de hele wereld meten deze zomer de luchtvervuiling boven de KNMI-meetmast in Cabauw bij Lopik. Deze nieuwe instrumenten worden tijdens de internationale CINDI campagne onderling vergeleken en geijkt. Daarnaast dienen de metingen voor onderzoek naar luchtvervuiling en broeikasgassen.

Uniek aan deze meetcampagne is dat de vervuiling tot op een hoogte van enkele kilometers in kaart kan worden gebracht. De nieuw ontwikkelde meetapparatuur zal boven en rondom de 213 meter hoge KNMI-meetmast onder meer stikstofdioxide, fijnstof en ozon meten met remote sensing technieken.

CINDI (voluit: Cabauw Intercomparison Campain for Nitrogen Dioxide measuring Instruments) gaat de standaard zetten voor dit type innovatieve metingen vanaf de grond. Deze nieuwe metingen moeten onder meer de waarnemingen vanuit de ruimte verder helpen verbeteren die mede door het KNMI worden gedaan met de satellietinstrumenten OMI, SCIAMACHY en GOME-2.

De CINDI campagne is een gezamenlijk initiatief van het KNMI, het RIVM, het Belgisch Instituut voor Ruimte-Äeronomie (BIRA), de Universiteit van Bremen, ESA, NASA, de EU-projecten ACCENT en GEOMON en het Network for the Detection of Atmospheric Composition Change.

Het KNMI en het RIVM werken nauw samen op het gebied van luchtkwaliteit en satellietwaarnemingen binnen diverse nationale en internationale onderzoeksprojecten. Het KNMI-meetstation in Cabauw heeft hierin een spilfunctie. Zo is het project CESAR, de Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research, het brandpunt van een uitgebreide samenwerking van atmosfeeronderzoekers van zeven Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten.
Door zijn ligging is de KNMI-mast een internationaal interessante meetlocatie. Het vlakke landschap, de landelijke omgeving, de nabijheid van zowel steden als wegen, het Nederlandse klimaat en de faciliteiten zorgen voor een optimale onderzoekssituatie.

Het meetproject verloopt voorspoedig. Het weer is uitermate gunstig voor de metingen en inmiddels zijn met succes ballonnen opgelaten waarmee NO2 wordt gemeten. Het meten van NO2 met ballonen is nieuw en een uniek experiment.

CINDI in NOS radio 1 journaal
Hoeveel luchtvervuiling is er in Nederland op grote hoogte te vinden? Wat merken we bijvoorbeeld van vervuiling uit het of van de Engelse industrie? En ook hoe betrouwbaar zijn de meetresultaten? Wetenschappers hebben daar heel veel vragen over, en de KNMI-mast in Lopik blijkt een ideale locatie om die te beantwoorden. Menno Reemeijer van het Radio 1 journaal van de NOS was voor het filiaal te gast op de lokatie in Cabauw bij Lopik waar wetenschappers uit 30 landen deze zomer bijeen zijn voor Cindi. Hij sprak met onderzoekers Folkert Boersma en Tim Vlemminx van het KNMI

 

KNMI-meetmast in Cabauw

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Nederlandse wintertemperaturen: het oosten is het nieuwe westen

    De afgelopen tijd is Nederland in alle seizoenen opgewarmd. In de winter is de temperatuur in het...

    27 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Storm Conall

    Storm Conall bereikt woensdag 27 november Nederland. We verwachten woensdagavond in het noorden v...

    26 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten