Nieuwsbericht

Dagelijkse verwachtingen van atmosferische samenstelling

12 december 2016

Om de verwachting en analyse van reactieve gassen, zoals ozon en stikstofdioxide, nog beter te beschrijven zal binnen het Europese milieuprogramma Copernicus verder gespecialiseerd onderzoek plaatsvinden. Het KNMI coördineert hiervoor gedurende drie jaar een internationaal team van wetenschappers op dit gebied, als onderdeel van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

De nadruk ligt op onderzoek naar verbindingen tussen verschillende bijdrages aan luchtvervuiling, zoals de interactie met fijnstof, de bijdrage vanuit de stratosfeer en de invloed van het type landschap op mondiale luchtvervuiling.

Een cascade aan modellen 

Luchtvervuiling wordt beïnvloed door lokale, regionale en globale bijdrages. Dagelijkse verwachtingen van de atmosferische samenstelling worden daarom gegenereerd op basis van een cascade aan modellen. Om een goede beschrijving te krijgen van de huidige samenstelling van de atmosfeer levert het KNMI satellietmetingen van onder andere ozon en stikstofdioxide op basis van metingen van het satellietinstrument OMI, en in de nabije toekomst ook van de opvolger TROPOMI. Samen met metingen van andere reactieve stoffen, fijnstof en detectie van grootschalige branden wordt dit gecombineerd in een mondiaal model dat aan de basis staat van CAMS. CAMS is een vrij beschikbare dienst waarmee dagelijkse analyses en verwachtingen worden gemaakt van luchtvervuiling op wereldwijde schaal, maar ook van de ozonlaag of bijvoorbeeld van stofstormen.

Het KNMI coördineert verder onderzoek naar mondiale verwachtingen van luchtvervuiling

Dit is vergelijkbaar met de normale dagelijkse weersverwachting. Deze verwachtingen kunnen vervolgens gebruikt worden als input voor de smogverwachting in afzonderlijke steden of de hoeveelheid fijnstof in de lucht, van belang voor de opwekking van zonne-energie. Vincent Huijnen, klimaatwetenschapper KNMI: “Op deze manier verstevigt het KNMI zich als een instituut dat in het hart van een efficiënte Europese samenwerking staat op de gebieden van metingen en modellen, van luchtvervuiling en klimaat.”

NO2 aan de grond, zoals verwacht met het CAMS systeem. Dit illustreert hoe de westenwind de luchtvervuiling over de wereld verdeelt. ©KNMI

Met het CAMS-systeem kan, bijvoorbeeld, ook een berekening gemaakt worden van bijdrage in de wereldwijde toename in broeikasgassen van de branden in Indonesië van het afgelopen jaar. 

Consortiumpartners

In dit project werkt het KNMI samen met Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, Centre national de recherches météorologiques, Max-Planck-Institut für Meteorologie, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Centre Européen de Recherche et de Formation Avancée en Calcul Scientifique en Max-Planck-Institut für Chemie.

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten