Op 1 juli wordt met Keti Koti, ook wel Emancipatiedag genoemd, in Suriname en Nederland de afschaffing van de slavernij gevierd. Voor ons is dit de aanleiding om eens te kijken hoe het weer op die dag was in Suriname en in Nederland door de jaren heen. We richten ons hier op de neerslag, waarvoor zowel in Nederland als Suriname een lange meetreeks beschikbaar is. Het KNMI en Meteodienst Suriname werken al 25 jaar intensief samen op het gebied van waarnemingen.
Op 1 juli zit Suriname nog midden in de grote natte periode. Van april tot augustus is er in het gebied net ten Noorden van de evenaar (waar Suriname ligt) veel opstijgende lucht (de zogeheten intertropische convergentiezone, ITCZ), waardoor er meer neerslag valt. De neerslag op 1 juli vanaf 1955 bij meetstation Zanderij, op de internationale luchthaven juist ten zuiden van Paramaribo, is te zien in afbeelding 1. In 1964 viel bij luchthaven Zanderij de meeste neerslag op Keti Koti, namelijk 37 millimeter. In het huidige klimaat (1991-2020) valt op Keti Koti in het kustgebied van Suriname gemiddeld 8,0 millimeter neerslag. Er is veel variatie in de neerslag te zien op Keti Koti. Op 51 van de 61 dagen met metingen op Zanderij regende het op Keti Koti. Een kans van meer dan 80% op regen.
In Nederland kende Keti Koti door de jaren heen een sterk wisselende hoeveelheid neerslag (afbeelding 2). We noemen een dag droog als de neerslag gemiddeld over het land minder is dan 0,3 millimeter. Dit was op Keti Koti in ruim 40 procent van de jaren het geval. De natste Keti Koti was die in 1980, met 16 millimeter neerslag. In het huidige klimaat (1991-2020) valt op Keti Koti gemiddeld 2,6 millimeter neerslag. Op 44 van de 69 Keti Koti's sinds 1955 viel er regen, een kans van ruim 60% op regen dus.
Op Keti Koti valt in het kustgebied van Suriname dus gemiddeld bijna drie keer zo veel neerslag als in Nederland (respectievelijk 8,0 en 2,6 millimeter), wat ook niet zo gek is als je naar de maandsom aan neerslag van de maand juli kijkt. In het kustgebied van Suriname valt er in de maand juli in het huidige klimaat gemiddeld 228 millimeter, in Nederland is dit 80 millimeter.
Door de ligging van Suriname in de tropen en door de invloed van de ITCZ die twee keer per jaar over het land schuift, zijn de lange reeksen van weer- en klimaatmetingen in Suriname een belangrijke bijdrage aan kennis van klimaatverandering en meteorologie. Bij station Cultuurtuin in Paramaribo wordt sinds 1852 dagelijks de regenval gemeten. Samen met het KNMI werkt de Meteodienst Suriname ook al 25 jaar aan ozon- en radiosondemetingen in Paramaribo. Daarnaast maken middelbare scholen in Suriname gebruik van lesmateriaal van het KNMI, zoals de Inleiding tot de algemene meteorologie en het Handboek waarnemingen. Bovendien werken het KNMI en de Meteodienst Suriname onder projecten als SOFF en Makandra gezamenlijk aan de ontwikkeling van Early Warning Systemen. Onder meer door trainingen, inzicht in het meetnetwerk en de ontwikkeling van klimaatscenario’s wordt gewerkt aan de Early Warning capaciteit van Suriname. Vroegtijdige waarschuwingen zijn belangrijk, omdat daarmee de schade en het aantal slachtoffers van (al dan niet door de mens verergerde) natuurrampen beperkt kan worden.
Het jupyter notebook dat de grafieken heeft gemaakt staat op KNMI gitlab.
In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...
18 december 2024 - KlimaatberichtDecember is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...
13 december 2024 - KlimaatberichtVandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - Klimaatbericht