Nieuwsbericht

De nieuwe 'De Staat van het Klimaat'

19 februari 2008

"Klimaatverandering biedt kansen voor innovatie, zowel bij de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen als bij het anticiperen op de gevolgen.” Dat stellen Nederlandse klimaatwetenschappers in de brochure 'De Staat van het Klimaat 2007'.

Deze jaarlijkse inventarisatie van de stand van zaken en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van klimaatonderzoek en klimaatbeleid is op 19 februari in Nieuwspoort in Den Haag aangeboden aan minister president Jan Peter Balkenende. De 'Staat van het Klimaat 2007' is samengesteld door het Platform Communication on Climate Change  (PCCC*) waarin vooraanstaande Nederlandse kennisinstituten op het gebied van klimaat samenwerken. Klimaatverandering, hoe dat aan te pakken en hoe we ons het best kunnen aanpassen, zijn thema’s die niet meer weg te denken zijn uit onze huidige maatschappij. De "Staat van het Klimaat" is een jaarlijks overzicht van nieuwe wetenschappelijke kennis en nieuw klimaatbeleid, bedoeld als bijdrage aan de brede maatschappelijke discussie op dit gebied.

Een greep uit de onderwerpen: wat hebben we concreet in 2007 gemerkt van de klimaatverandering, de betekenis van het vorig jaar verschenen IPCC-klimaatrapport van de Verenigde Naties met ook een vertaling naar de Nederlandse situatie, nationaal en Europees beleid, waar mogelijk vergaande besluiten over zijn genomen, nieuwe technieken om CO uitstoot te verminderen en onderzoek naar het klimaatbestendig maken van Nederland.

Met de toename van het wetenschappelijk onderzoek groeit ook de kennis van het klimaatsysteem, die wordt ingezet bij de ontwikkeling van klimaatbeleid. De auteurs van de brochure signaleren positieve beleidsontwikkelingen op nationaal, Europees en mondiaal niveau. Om de klimaatverandering te temperen, wordt in Europa ingezet op meer energiebesparing, een groter aandeel hernieuwbare energie en versterking van het emissiehandelssysteem. Maar ook als we erin slagen om de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen, verandert het klimaat. Natuurlijke en maatschappelijke sectoren moeten zich instellen hiermee om te gaan. In deze nieuwste Staat van het Klimaat worden nieuwe ontwikkelingen gesignaleerd rond waterbeheer, omgaan met een groter overstromingsrisico en klimaatbestendiger natuur.

*) Het PCCC is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse onderzoeksinstellingen MNP, KNMI, Wageningen UR, ECN, Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht en NWO. De 'Staat van het Klimaat' is samengesteld door het Platform Communication on Climate  Change.


Nadere informatie en inhoudelijke vragen: 
Rob van Dorland (KNMI), voorzitter Wetenschappelijke Redactie PCCC, telefoon 030 220 6775 (06 5206 2508) of Bert Jansen (Alterra, Wageningen UR), telefoon 0317 47 7763.

Persvoorlichter PCCC: Ottelien van Steenis, telefoon 0317 48 6540 (06 2120 2447).  

Staat van het Klimaat 2007

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten