Nieuwsbericht

Derde Wereld Water Forum in Japan (16-23 maart 2003)

28 maart 2003

Aan het derde Wereld Water Forum (WWF3), van 16 tot en met 23 maart in Japan, levert ook Nederland een belangrijke bijdrage. Michael van der Valk, Nederlands wetenschappelijk secretaris van het International Hydrological Programme (IHP) van de UNESCO en het Hydrology and Water Resources Programme van de Wereld Meteorologische Organisatie WMO is een van de deelnemers, die ons de komende dagen via onze website op de hoogte houdt. In totaal nemen duizenden mensen uit ruim 160 landen deel aan het Forum, waar gepraat wordt over waterzaken, met name het gebrek aan schoon water in de wereld.

Namens het KNMI is Arie Kattenberg betrokken bij de Nederlandse deelname. De activiteiten onder auspiciën van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn voorbereid onder leiding van Kees van Laarhoven en Bert Keijts van Directoraat Generaal Water. Het Ministerie is met een delegatie van twintig man vertegenwoordigd in Japan.

Wat is het Wereld Water Forum?
In de eerste plaats is het Wereld Water Forum een discussieforum om inhoud te geven aan een ministersconferentie, die om de drie jaar plaatsvindt. Alle 'waterproblematiek', van overstromingen en droogtes tot navigatie en drinkwater problematiek, staat op de agenda. Politiek maatschappelijke aspecten zijn belangrijker dan de zuiver technische of wetenschappelijke kanten. Naast de ministers en hun ambtenaren zijn ook de water- en rivierbeheerders, de dammenbouwers en de drinkwaterspecialisten in Kyoto. Nederland was gastheer op het vorige Wereld Water Forum, in maart 2000, onder voorzitterschap van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander.

Inbreng KNMI
Het KNMI neemt deel met het thema klimaat en klimaatverandering, ondergebracht bij een project "Floodmanagement" en bij de "Dialogue on Climate and Water". De Nederlandse bijdrage aan die dialoog is de belangrijkste en wordt geleverd onder verantwoordelijkheid van het "Nederlands Water Partnership", waaraan zowel overheid als niet gouvernementele belanghebbenden deelnemen. Eén van de bijdragen is een 'Dutch Case' rapport: een overzicht hoe wij in Nederland met dat thema klimaat en water omgaan. In het voorjaar van 2002 werd er een werkgroep opgericht, met medewerkers van WL/Delft Hydraulics, het UNESCO Institute for Hydraulic Engineering (IHE) uit Delft en de Ministeries van VROM en V&W (KNMI en RIZA) om dat rapport op te stellen. Eind februari 2003, na maanden van literatuurstudie, gesprekken en interviews en een nationale en een internationale workshop, werd het rapport "Climate adaptation in water management - how are the Netherlands dealing with it?" en een samenvattende brochure aan de opdrachtgever aangeboden. Het KNMI is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke basis: "Wat is eigenlijk het klimaat in Nederland en hoe denken we dat klimaatverandering ons weer zou kunnen gaan beïnvloeden?" Daarbij is gebruik gemaakt van de nationale klimaatrapportages van het KNMI (op 28 mei 2003 verschijnt de vierde klimaatrapportage!) en het Europees Klimaatrapport, dat onlangs verscheen in het kader van het ECA-2000 project.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Antarctisch warmterecord verbrijzeld door atmosferische rivier

    Op 18 maart 2022 gebeurde er in het Antarctische binnenland iets bijzonders. Normaal is het er ze...

    17 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

    Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrument...

    15 mei 2024 - Nieuwsbericht
  3. Meer zon in de lente

    Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijn...

    14 mei 2024 - Klimaatbericht
  4. Noorderlicht komt zeldzaam zuidelijk boven Nederland door zonnestorm

    Vrijdag 10 mei bevond het noorderlicht zich boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk ko...

    13 mei 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten