Klimaatbericht

Dit jaar mogelijk weer veel orkanen

29 mei 2018

Het Atlantisch orkaanseizoen begint op 1 juni en loopt tot 1 december. De orkanen zijn relevant voor de weer- en golfverwachtingen die het KNMI maakt voor Caribisch Nederland. De NOAA, het Amerikaanse instituut dat zich bezig houdt met meteorologie en oceanografie, verwacht voor 2018 in het Atlantische en Caribische gebied een gemiddeld of bovengemiddeld actief orkaanseizoen.

Kansen iets lager dan vorig jaar

De NOAA heeft een aparte orkaanafdeling en is de instantie waarmee het KNMI communiceert bij orkanen die een bedreiging vormen voor Caribisch Nederland. De verwachting van een bovengemiddeld actief 2017 is vorig jaar meer dan uitgekomen met zes zware orkanen van categorie 3 of hoger. Dit jaar zijn de omstandigheden voor ontwikkeling van orkanen iets minder bevorderlijk. De kans op een bovengemiddeld seizoen is dit jaar 35 procent, een gemiddeld seizoen 40 procent en benedengemiddeld seizoen 25 procent. Vorig jaar was dit 45, 35 en 20 procent. Vertaald in de verwachte aantallen, is dit één storm minder en een grotere onzekerheid in het aantal zware orkanen. De NOAA  verwacht tien tot zestien stormen waarvan vijf tot negen orkaan, waarvan één tot vier van categorie 3 of hoger.

Zeewatertemperatuurverwachting

Twee belangrijke mechanismen waarop de verwachting is gebaseerd, zijn de zeewatertemperatuur en El Niño. De verwachte watertemperatuur in het tropische gedeelte van de Atlantische Oceaan en Caribische Zee is bij aanvang van het seizoen lager dan gemiddeld. Hoe lager de watertemperatuur, hoe minder waterdamp de lucht kan bevatten, die als 'brandstof' dient voor orkanen. Verwacht wordt verder dat er zich een zwakke El Niño kan ontwikkelen. Dit kan in het Atlantische gebied een windpatroon en stabiliteit veroorzaken die orkaanformatie onderdrukt.

Figuur 1 toont  een zeewatertemperatuurverwachting gemaakt met een multi-model ensemble met o.a. het Europese ECMWF model. In de Atlantische Oceaan is ten noorden van de evenaar een koele strook te zien. Verder is in de tweede helft van het seizoen in de Grote Oceaan rond de evenaar een opwarming, El Niño, te zien. De NOAA verwacht desondanks een gemiddeld of bovengemiddeld actief orkaanseizoen, vanwege de onzekerheden in de sterkte en timing van El Niño en in de ontwikkeling van de temperatuur in het tropische deel van de Atlantische Oceaan .  

Huidige storm Alberto

Dit jaar is voor het vierde jaar op rij de activiteit al voor 1 juni begonnen. Op 25 mei is storm Alberto ontstaan in de Caribische Zee. Vervolgens is hij naar het noorden getrokken en momenteel veroorzaakt de storm wateroverlast in het zuidoosten van de Verenigde Staten.
 

KNMI-klimaatbericht door Anika Hoekstra

Verwachte zeewatertemperaturen ten opzichte van het langjarige gemiddelde (1981-2010) voor juni, juli, augustus en voor augustus, september, oktober (onder). Bron: ECMWF.
Figuur 1. Verwachte zeewatertemperaturen ten opzichte van het langjarige gemiddelde (1981-2010) voor juni, juli, augustus (boven) en augustus, september, oktober (onder). Bron: ECMWF.
Subtropische storm Alberto, de eerste van het seizoen 2018, op 27 mei in de Golf van Mexico. Bron: Nasa Worldview.
Figuur 2. Subtropische storm Alberto, de eerste van het seizoen 2018, op 27 mei in de Golf van Mexico. Bron: Nasa Worldview.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Orkaan Beryl in het Caribisch gebied

    In het Caribisch gebied is op dit moment orkaan Beryl actief. Orkaan Beryl is uitgegroeid tot een...

    01 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. Hoe vaak regent het op Keti Koti?

    Op 1 juli wordt met Keti Koti, ook wel Emancipatiedag genoemd, in Suriname en Nederland de afscha...

    01 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Koele juni met warme laatste week

    Met een gemiddelde temperatuur van 15,7 °C tegen normaal 16,2 °C was juni vrij koel. Lang leek de...

    28 juni 2024 - Nieuwsbericht
  4. Het hele jaar zomer?

    De temperaturen door het jaar heen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Vaak voelt het in septembe...

    26 juni 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten