ESA/ATG medialab
© ESA/ATG medialab

Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

15 mei 2024

Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrumenten om onze atmosfeer op een nieuwe manier te observeren. Met vier sensoren zal EarthCARE belangrijke gegevens verzamelen over (de interactie tussen) wolken, fijnstof, zonnestraling en warmtestraling, waardoor wetenschappers een beter begrip krijgen van klimaatverandering. Ook is nieuw dat deze satelliet de driedimensionale structuur van de atmosfeer kan meten. De wetenschappelijke leiding van EarthCARE is in handen van het KNMI.

Gerd-Jan van Zadelhoff, wetenschappelijk leider (KNMI), legt uit: ‘Wolken zijn de grote onzekere factor bij het begrijpen van klimaatverandering. Ze reflecteren zonlicht, maar houden ook warmte vast. Hoe beïnvloeden wolken klimaatverandering precies? En welke rol speelt fijnstof daarbij? EarthCARE gaat ons helpen om deze en andere vragen te beantwoorden.’

Wolken zijn de grote onzekere factor bij het begrijpen van klimaatverandering. Hoe beïnvloeden wolken klimaatverandering precies?

Nauwkeurigere klimaat- en weermodellen ontwikkelen 

De lancering van EarthCARE is een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering aan te pakken. Door gedetailleerde gegevens te verzamelen over wolken en aerosolen, zal de satelliet wetenschappers in staat stellen om nauwkeurigere klimaatmodellen te ontwikkelen. Omdat de metingen van EarthCARE zo goed zijn, worden ze bovendien gebruikt om een betere verwachting te maken voor het (dagelijkse) weer en de luchtkwaliteit.  

‘De lancering van EarthCARE is een grote stap voorwaarts om onze atmosfeer nog beter te begrijpen. EarthCARE geeft ons met nieuwe blik op de processen die het klimaat beïnvloeden, zoals straling en wolkenvorming. De gegevens die door deze satelliet worden verzameld, zijn belangrijk voor het informeren van beleidsmakers en het stimuleren van actie om klimaatverandering aan te pakken’, aldus Maarten van Aalst, hoofddirecteur van het KNMI.   

Data vrij toegankelijk 

De data van EarthCARE levert een schat aan informatie op voor wetenschappers over de hele wereld. De eerste data wordt zes maanden na de lancering voor iedereen vrij toegankelijk via het EarthCARE ESA portal. De eerste wetenschappelijke producten zullen na ongeveer negen maanden vrij worden gegeven.  

Nederlandse betrokkenheid  

EarthCARE is ontwikkeld door ESA in samenwerking met het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). De satelliet is maandenlang uitgebreid getest bij ESTEC in Noordwijk, voordat hij verscheept werd naar lanceerbasis Vandenberg in de Verenigde Staten. Vanaf Vandenberg zal EarthCARE gelanceerd worden met een Falcon 9 raket van SpaceX. Nederlandse wetenschappers en ingenieurs van SRON, TNO, Airbus NL, Bradford Space en het KNMI zijn al tientallen jaren nauw betrokken bij deze missie. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Orkaan Beryl in het Caribisch gebied

    In het Caribisch gebied is op dit moment orkaan Beryl actief. Orkaan Beryl is uitgegroeid tot een...

    01 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. Hoe vaak regent het op Keti Koti?

    Op 1 juli wordt met Keti Koti, ook wel Emancipatiedag genoemd, in Suriname en Nederland de afscha...

    01 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Koele juni met warme laatste week

    Met een gemiddelde temperatuur van 15,7 °C tegen normaal 16,2 °C was juni vrij koel. Lang leek de...

    28 juni 2024 - Nieuwsbericht
  4. Het hele jaar zomer?

    De temperaturen door het jaar heen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Vaak voelt het in septembe...

    26 juni 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten