Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrumenten om onze atmosfeer op een nieuwe manier te observeren. Met vier sensoren zal EarthCARE belangrijke gegevens verzamelen over (de interactie tussen) wolken, fijnstof, zonnestraling en warmtestraling, waardoor wetenschappers een beter begrip krijgen van klimaatverandering. Ook is nieuw dat deze satelliet de driedimensionale structuur van de atmosfeer kan meten. De wetenschappelijke leiding van EarthCARE is in handen van het KNMI.
Gerd-Jan van Zadelhoff, wetenschappelijk leider (KNMI), legt uit: ‘Wolken zijn de grote onzekere factor bij het begrijpen van klimaatverandering. Ze reflecteren zonlicht, maar houden ook warmte vast. Hoe beïnvloeden wolken klimaatverandering precies? En welke rol speelt fijnstof daarbij? EarthCARE gaat ons helpen om deze en andere vragen te beantwoorden.’
Wolken zijn de grote onzekere factor bij het begrijpen van klimaatverandering. Hoe beïnvloeden wolken klimaatverandering precies?
De lancering van EarthCARE is een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering aan te pakken. Door gedetailleerde gegevens te verzamelen over wolken en aerosolen, zal de satelliet wetenschappers in staat stellen om nauwkeurigere klimaatmodellen te ontwikkelen. Omdat de metingen van EarthCARE zo goed zijn, worden ze bovendien gebruikt om een betere verwachting te maken voor het (dagelijkse) weer en de luchtkwaliteit.
‘De lancering van EarthCARE is een grote stap voorwaarts om onze atmosfeer nog beter te begrijpen. EarthCARE geeft ons met nieuwe blik op de processen die het klimaat beïnvloeden, zoals straling en wolkenvorming. De gegevens die door deze satelliet worden verzameld, zijn belangrijk voor het informeren van beleidsmakers en het stimuleren van actie om klimaatverandering aan te pakken’, aldus Maarten van Aalst, hoofddirecteur van het KNMI.
De data van EarthCARE levert een schat aan informatie op voor wetenschappers over de hele wereld. De eerste data wordt zes maanden na de lancering voor iedereen vrij toegankelijk via het EarthCARE ESA portal. De eerste wetenschappelijke producten zullen na ongeveer negen maanden vrij worden gegeven.
EarthCARE is ontwikkeld door ESA in samenwerking met het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). De satelliet is maandenlang uitgebreid getest bij ESTEC in Noordwijk, voordat hij verscheept werd naar lanceerbasis Vandenberg in de Verenigde Staten. Vanaf Vandenberg zal EarthCARE gelanceerd worden met een Falcon 9 raket van SpaceX. Nederlandse wetenschappers en ingenieurs van SRON, TNO, Airbus NL, Bradford Space en het KNMI zijn al tientallen jaren nauw betrokken bij deze missie.
In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - KlimaatberichtIn slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...
19 november 2024 - NieuwsberichtDe herfst is in volle gang: de dagen worden snel korter en de bladeren vallen van de bomen. De te...
13 november 2024 - Klimaatbericht