Klimaatbericht

Duik in een (te) warme tropische zee

08 januari 2018

Vergeleken met de nieuwjaarsduik in Noordzeewater van 7 graden is een duik in het koraalrif van bijvoorbeeld Bonaire een stuk aangenamer. Als we de klimaatdoelen van Parijs gaan halen kunnen we misschien nog lang genieten van dit natuurschoon. Verbleking van het koraal door (te) snelle temperatuurstijging van het water is echter nu al een bedreiging.

Koraalriffen

Een bekend koraalrif is het Great Barrier Reef bij Australië, maar ook in de Caraïbische Zee en vele andere tropische zeeën komen koraalriffen voor. Koraal is een fascinerende samenwerking (symbiose) tussen een diertje (de koraalpoliep) en een plantje (micro-alg) die in de poliep zit. De alg zorgt voor voedsel, de poliep bouwt een skelet van kalksteen. Met miljoenen tegelijk vormen deze kalksteenskeletjes de koraalriffen en hele eilanden (atollen). Er zijn vele soorten koralen en hun optimale levensomstandigheden verschillen, maar voor alle dienen de watertemperatuur, zuurgraad en waterstand niet te veel te variëren.

Stress

Door te sterke temperatuurstijging van het water spuugt de poliep de alg uit.  Als het water daarna te langzaam afkoelt, keert de alg niet terug. Dan verbleekt het koraal en sterft af. Hele levensgemeenschappen die afhankelijk zijn van voedsel en beschutting sterven dan ook. Andere stress-factoren zijn vervuiling, overbevissing, orkanen, maar temperatuurstijging en zuurgraad zijn het meest belangrijk en onherroepelijk.

Klimaatverandering

Van de CO2 die de mens uitstoot wordt ongeveer een kwart opgenomen door de oceanen. Hierdoor verzuurt het water. Verder leidt het versterkte broeikaseffect tot opwarming van met name de bovenste 100 meter van de oceaan.

Het meest recente IPCC rapport laat een gemiddelde toename zien van 0,6 (halen Parijs-doelstellingen) tot 2 graden (bij ongewijzigde uitstoot van broeikasgassen) aan het eind van de 21e eeuw. Het KNMI heeft voor tropische zeeën zelfs 2 tot 3 graden toename berekend. De zuurgraad van het zeewater daalt met 0,0-0,1 pH (‘Parijs’) tot 0,3 pH in het meest extreme scenario.

Deze veranderingen lijken misschien klein, maar voor koraalriffen betekenen ze een groot risico.

 

KNMI-klimaatbericht door Ruben IJpelaar

 

Verbleekt koraal (bron: wikimedia)
Verbleekt koraal (bron: wikimedia)
Strand Caraïben Bonaire (bron: pixabay)
Strand Caraïben Bonaire (bron: pixabay)
Gezond koraal bij St. Lucia (bron: wikimedia)
Gezond koraal bij St. Lucia (bron: wikimedia)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Minder bewolking was belangrijke factor in recordwarmte 2023

    In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...

    18 december 2024 - Klimaatbericht
  2. Zonnestraling in december vergeleken met juni

    December is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...

    13 december 2024 - Klimaatbericht
  3. Klimaatwetenschap in de rechtszaal

    Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...

    10 december 2024 - Klimaatbericht
  4. KNMI klimaatgedicht

    KNMI klimaatgedicht 2024

    05 december 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten