logo WMO-dag 2022
Bron: WMO

'Early Warning en Early Action': impact en handelingsperspectief centraal

23 maart 2022

Klimaatverandering zorgt voor een wereldwijde toename van extreem weer, zoals hittegolven en hevige neerslag. Om schade en slachtoffers zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat er tijdig en precies wordt gewaarschuwd: niet alleen over wat het weer gaat zijn, maar ook over wat het weer gaat doen en welke acties dit vraagt. Om dit belang te onderstrepen is ‘Early Warning en Early Action’ het thema van de Wereld Meteorologische Dag op 23 maart, de verjaardag van de WMO. Op deze dag staan het terugdringen van risico’s en het vitale belang van kennisdeling over weer, klimaat en water centraal.

Early Warning Centre

Het KNMI gaat met het EWC eerder en preciezer waarschuwen

Ook in ons land nemen de risico’s als gevolg van extreem weer en klimaatverandering toe. Daarom bouwt het KNMI de komende jaren aan een Early Warning Centre (EWC), een nationaal waarschuwingsadviescentrum. Om in te spelen op het veranderende weer en de maatschappelijke vraag gaat het KNMI met het EWC eerder en preciezer waarschuwen en verandert de manier van werken. De nadruk ligt op samenwerking, zowel nationaal als internationaal, met marktpartijen, kennisinstellingen en medeoverheden. Door kennis en krachten te bundelen kan in de aanloop naar extreem weer vroegtijdig actie worden ondernomen om de impact op onze samenleving te beperken.

Wereld Meteorologische Organisatie (WMO)

De WMO is de overkoepelende organisatie van de meteorologische en hydrologische instellingen in de wereld waar 185 lidstaten, waaronder Nederland, bij aangesloten zijn. De organisatie is van groot belang voor internationale samenwerking, de uitwisseling van meteorologische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat. 

Wereldwijd waarnemingsnetwerk

Weerberichten zoals we die nu kennen zouden zonder de WMO niet gemaakt kunnen worden

Weerberichten zoals we die tegenwoordig kennen zouden zonder de WMO niet gemaakt kunnen worden. Voor het maken van weerberichten en voor klimaatonderzoek zijn waarnemingen nodig. Het in stand houden van het wereldwijde waarnemingsnetwerk is een van de voornaamste taken van de WMO. De organisatie stelt richtlijnen op aan welke eisen weerstations, weerkundige waarnemingen en meetinstrumenten moeten voldoen zodat overal in de wereld op dezelfde manier naar het weer wordt gekeken.

Klimaatproblematiek

De WMO is ook spin in het web op het gebied van de klimaatproblematiek. Samen met het United Nations Environmental Programme (UNEP) stelde de WMO het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten