Nieuwsbericht

Een zonnig jaar met wisselvallig weer

28 december 2012

Het afgelopen jaar was zonnig, maar ook vrij nat. Landelijk scheen de zon 1730 uur tegen 1643 uur normaal en er viel 876 mm neerslag tegen 849 mm normaal. Met gemiddeld in De Bilt 10,3 graden tegen 10,1 was het nauwelijks zachter dan het langjarig gemiddelde (1981-2010).

Toch verliep het weer allesbehalve normaal. Het weer was dit jaar sterk wisselvallig, waarbij we van het ene uiterste in het andere vielen. Zo begon 2012 buitengewoon zacht (14 graden op Nieuwjaarsdag) met veel neerslag en hoge waterstanden, vooral in het noorden van ons land. Eind januari viel de vorst in en tussen 30 januari en 8 februari was voor het eerst in vijftien jaar sprake van een officiële koudegolf. Door de harde wind was het vooral voor het gevoel extreem koud.
In Lelystad daalde de temperatuur op 4 februari tot -22,9 graden, de laagste temperatuur van 2012. Zelfs de Elfstedentocht kwam in beeld maar uiteindelijk bleek het ijs niet dik genoeg om de Tocht der Tochten te organiseren. In de tweede helft van februari keerde het zeer zachte weer terug waardoor de winter als zacht werd geboekstaafd.

Ook het voorjaar was zacht. De zonnige maart werd een van de zachtste maanden in ruim een eeuw en mei was ruim een graad warmer dan gemiddeld. April was daarentegen vrij koud en somber.

Daarna begon de zomer met koel, nat en somber weer. De vakanties in juni en juli vielen voor velen in het water, maar wie in augustus zijn vrije dagen had gepland was veel beter af. De maand was warm en zonnig met in het weekeinde van 18 op 19 augustus tropische temperaturen. Ell in Limburg registreerde 36,7 graden, de landelijk hoogste stand van 2012.
Van standvastig zomerweer was echter geen sprake. Op verschillende dagen kwam het tot onweer waarbij schade werd aangericht door een soms stormachtige wind, valwinden en bliksem en op een aantal plaatsen wateroverlast optrad. Eind augustus viel in Friesland 50 tot 75 mm en lokaal meer dan 100 mm binnen één etmaal.

De herfst was zonnig en tamelijk droog met een aantal warme nazomerdagen. Op 9 september werd in het Limburgse Arcen nog 30 graden gemeten. Enkele weken later, op 24 september, kreeg ons land te maken met de eerste storm van het seizoen met aan de westkust windstoten van ruim 100 km/uur.
December begon koud met overlast door sneeuw (in Limburg en Gelderland viel 10 tot 15 cm) in combinatie met een harde wind en ijzel en verraderlijk gladde wegen. In de week van Kerst kwam er een einde aan het winterse weer, waarna het jaar afsloot met zacht en nat weer.

Landelijk leverde de laatste maand van het jaar 130 mm op tegen 80 mm normaal. Het zuidwesten van ons land was de afgelopen maand het natste gebied met 171 mm neerslag in Westdorpe.


Officiële jaar- en decemberoverzicht van het KNMI
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/jaar/jaar12.html

http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/dec12.html

Het jaar 2012 was zonnig maar eindigde nat (foto: Jannes Wiersema)
Het jaar 2012 was zonnig maar eindigde nat (foto: Jannes Wiersema)
Op 3 februari maakte intensieve sneeuwval het winterbeeld compleet maar de sneeuw leidde ook tot overlast en deed de Elfstedentocht de das om (foto: Peter de Vries)
Op 3 februari maakte intensieve sneeuwval het winterbeeld compleet maar de sneeuw leidde ook tot overlast en deed de Elfstedentocht de das om (foto: Peter de Vries)
Naderende valwind op zaterdag 4 augustus iets ten noordwesten van Steenwijkerwold (Foto: Nico Wensveen)
Naderende valwind op zaterdag 4 augustus iets ten noordwesten van Steenwijkerwold (Foto: Nico Wensveen)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten