Bron: NASA

200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

17 juli 2024

Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan: in 1824 publiceerde de Franse wis- en natuurkundige Joseph Fourier een artikel waarin hij stelt dat de atmosfeer mogelijk warmtestraling vasthoudt. Dit was de eerste beschrijving van wat we tegenwoordig het broeikaseffect noemen.

Een tweehonderd jaar jonge wetenschap 

De klimaatwetenschap wordt nogal eens voorgesteld als een jonge wetenschap, maar de basis ervan werd al in de negentiende eeuw gelegd door beroemde natuurkundigen zoals Fourier en Tyndall. De werking van het broeikaseffect is al lange tijd algemeen geaccepteerde natuurkunde.  

Fourier was een ambitieuze man, die geschiedenis wilde schrijven als de wetenschapper die het standaardwerk over warmte zou schrijven. Het klimaat zag hij dan ook vooral als interessant onderwerp om zijn ideeën over warmte op los te laten. Al is dat allesomvattende werk over warmte er nooit gekomen, hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de wis- en natuurkunde, waaronder dus ook klimatologie. 

Het broeikaseffect 

Eén van de onderwerpen waar Fourier over nadacht was de warmtehuishouding van de aarde. Hij vroeg zich onder meer af hoe het kon dat het noordpoolgebied in de winter, als er helemaal geen zonlicht op viel, niet veel meer afkoelde. Daarbij liet hij zich inspireren door experimenten die de Zwitserse alpinist en onderzoeker Horace Bénédict de Saussure zo’n 50 jaar eerder had gedaan. Saussure trok de bergen in en wilde meten of het zonlicht intenser wordt naarmate je hoger komt. Daarvoor gebruikte hij een zogenaamde heliothermometer (afbeelding 3): een kistje met een thermometer erin, dat was afgedekt met drie glasplaten boven elkaar en aan de binnenkant was geïsoleerd met kurk en zwart was gemaakt om zoveel mogelijk zonlicht te absorberen. Behalve een meetinstrument was het ook een zonne-oventje. Saussure kon er water in koken om tijdens zijn bergtochten thee te zetten.  

Het bestaan van warmtestraling (infrarood) werd in 1800 ontdekt door William Herschel. Straling was in die tijd weliswaar nog grotendeels een onbegrepen fenomeen, maar het was wel bekend dat glas zonlicht wel doorliet, maar warmtestraling (door Fourier “obscure warmte” genoemd) niet. Dat bracht Fourier op een idee: als dat voor glas geldt, waarom dan niet voor de atmosfeer van de aarde?   

Fourier
Afbeelding 1. Jean-Baptiste Joseph Fourier. Bron: A.F.B. Geille naar J. Boilly.
Saussure
Afbeelding 2. Horace Bénédict de Saussure. Bron: C.S. Pradier naar J.P. Saint-Ours.
Tekening van de helio-thermometer van Saussure uit 1774
Afbeelding 3. Tekening van de helio-thermometer van De Saussure uit 1774

De stralingsbalans 

Fourier begreep hoe belangrijk straling is voor de temperatuur van het aardoppervlak. Dat is een ander belangrijk inzicht van hem, dat van wezenlijk belang is te begrijpen hoe ons klimaat werkt en hoe de aarde kan opwarmen of afkoelen. De aarde wordt omgeven door een laagje lucht, met daarbuiten lege ruimte. Straling is de enige vorm van energie die door die lege ruimte kan bewegen, daarom kan de aarde alleen door middel van straling energie uitwisselen met het heelal. De aarde ontvangt straling in de vorm van zonlicht en raakt energie kwijt door warmtestraling uit te zenden naar het heelal. Als die twee gelijk zijn aan elkaar, dan hebben we een stabiel klimaat. Gaat er minder warmtestraling uit dan er zonlicht binnenkomt, dan warmt de aarde op, en als het andersom is koelt hij af. 

Fourier beschouwde daarnaast ook nog andere factoren. Hij berekende bijvoorbeeld dat de hoeveelheid energie vanuit diepere aardlagen een verwaarloosbaar kleine invloed heeft op de temperatuur van het aardoppervlak. Wel dacht hij dat andere sterren dan de zon ook substantieel bijdragen aan de energiehuishouding van de aarde. Daarin had hij het echter mis. 

De atmosfeer als deken 

Het grootste deel van het zonlicht kan door de atmosfeer de aarde bereiken – dat is met het blote oog te zien. Die straling wordt voor het grootste deel geabsorbeerd door het aardoppervlak, waarna dat de energie weer uitstraalt als warmtestraling.  Fourier veronderstelde dat deze mysterieuze warmtestraling van de aarde deels tegengehouden zou kunnen worden  door de atmosfeer. Dat zou betekenen, zo redeneerde hij, dat het aardoppervlak warmer is dan wanneer warmtestraling ongehinderd door de atmosfeer zou kunnen passeren. Hij wist dat de hoeveelheid energie in straling toeneemt met de temperatuur, al was de precieze afhankelijkheid nog niet bekend. Stefan en Boltzmann, naar wie die belangrijke relatie is genoemd, waren nog niet eens geboren.  

Wetenschappelijk bewijs 

Fourier kon zijn idee over het broeikaseffect van de atmosfeer niet bewijzen. Zijn idee werd vooral een inspiratiebron voor andere wetenschappers. In 1856 deed de Amerikaanse Eunice Newton Foote wat eenvoudige experimenten. Ze plaatste glazen cilinders, gevuld met verschillende gassen, in de zon en mat de temperatuur. Cilinders met CO2 en met vochtige lucht bleken warmer te worden dan cilinders met droge lucht en zonder CO2. Zij was de eerste die stelde dat CO2 wel eens heel belangrijk zou kunnen zijn voor het aardse klimaat. 

Het was onvoldoende om hard bewijs te leveren voor het broeikaseffect. Dat deed de Ier John Tyndall enkele jaren later. Hij toonde met een uitgebreide serie experimenten aan dat gassen als CO2 en waterdamp warmtestraling absorberen. Waarmee het idee van Fourier was bevestigd. 

Wat er volgde 

Natuurlijk bewees Tyndall nog niet dat het klimaat opwarmt door onze uitstoot van broeikasgassen. Die uitstoot was in zijn tijd ook nog heel laag. Sindsdien is de kennis over ons klimaat en veranderingen daarin enorm toegenomen. Niet in het minst dankzij de komst van allerlei nieuwe meet- en analysetechnieken, satellieten die de aarde vanuit de ruimte observeren, en computers die ingewikkelde berekeningen mogelijk maken. Maar het 200 jaar oude artikel van Fourier (hier het oorspronkelijke artikel in het Frans, en een Engelse vertaling) is en blijft het solide fundament onder al die moderne wetenschap.  

KNMI-Klimaatbericht door Bart Verheggen en Hans Custers (auteur van het boek 'De theorie van warmte: een geschiedenis van de wetenschap achter klimaatverandering')

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Deze zomer mogelijk geen dramatische afsmelt van Alpengletsjers

    Tijdens de warme zomer en herfst van de afgelopen twee jaar zijn de Alpengletsjers sterk gesmolt...

    10 juli 2024 - Klimaatbericht
  4. Hoe verandert het weer in de Europese vakantielanden?

    Vrijdag trapt het zuiden van het land de schoolvakanties af. Vanaf dan vertrekken velen naar vers...

    03 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten