Nieuwsbericht

Eerste keer code rood voor Beijing

08 december 2015

Grootschalige kolengestookte stadsverwarming en droog, windstil weer hebben de luchtkwaliteit in noordoost China opnieuw verslechterd. Afgelopen maandag werd er in de hoofdstad Beijing voor het eerst code rood voor luchtvervuiling afgekondigd.

Vandaag 8 december werd er in Beijing PM2.5 concentraties boven de 300 microgram per kubieke meter gemeten. Dit ligt ver boven de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie, die een daggemiddelde van boven de 25 microgram al schadelijk voor de gezondheid acht. Deze hoge waarden zijn niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, wel uitzonderlijk is dat de autoriteiten, onder druk van de publieke opinie, voor het eerst een code rood afkondigen voor de komende drie dagen. Met verregaande verkeersmaatregelen en het stilleggen van fabrieken en bouwactiviteiten probeert men de uitstoot van luchtvervuiling te beperken.

Ook op 8 november was de zogenaamde PM2.5 concentratie gemiddeld 880 microgram per kubieke meter, met piekwaarden boven de 1400 microgram. Dit ligt ver boven de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie, die een daggemiddelde van boven de 25 microgram al schadelijk voor de gezondheid acht. Ook in naburige miljoenensteden Anshan en Tieling zijn vorige maand waarden boven de 1000 microgram gemeten.

Het KNMI meet luchtkwaliteit in China in het kader van het Europees-Chinees samenwerkingsverband MarcoPolo.

De luchtvervuiling wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden fijnstof, met name door schadelijke stofdeeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer (PM2.5). Het KNMI meet luchtkwaliteit in China in het kader van het Europees-Chinees samenwerkingsverband MarcoPolo. Met satelliet- en grondmetingen kan er een beter beeld worden verkregen van de actuele Chinese emissies van vervuilende stoffen. Met deze gegevens kan de luchtkwaliteit in China nauwkeuriger voorspeld worden, en kunnen wetenschappers en beleidsmakers het effect van milieumaatregelen onderzoeken.

Het satellietbeeld van MODIS op 7 december 2015 laat noordoost China zien onder een deken van smog dat zich uitstrekt tot de bergen in het noordwesten. (Bron: NASA)
Het satellietbeeld van MODIS op 7 december 2015 laat noordoost China zien onder een deken van smog dat zich uitstrekt tot de bergen in het noordwesten. (Bron: NASA)
KNMI verwachting van de luchtkwaliteit (PM2.5 concentraties) voor 8 december 2015. Bron: KNMI
KNMI verwachting van de luchtkwaliteit (PM2.5 concentraties) voor 8 december 2015. Bron: KNMI

Het is algemeen bekend dat het niet goed gaat met de luchtkwaliteit in China. De hoge bevolkingsdichtheid en de sterke industrialisatie zorgen ervoor dat de lucht vele malen vervuilder is dan in Europa. Met name in de winter, als de luchtvervuiling verder op kan bouwen door het continentale klimaat met stabiel en droog winterweer.

Daarnaast zorgt de centrale, kolengestookte stadsverwarming in China voor luchtvervuiling. Deze vervuilende verwarming is afgelopen weekeinde aangezet voor de noordoostelijke provincies, hetgeen een deel van de extreme luchtvervuiling verklaart. Door het stabiele winterweer is er geen regen en wind om de lucht schoon te spoelen en de steden te ventileren.

De KNMI verwachting voor de luchtkwaliteit laat zien dat de huidige smogperiode voor noordoost China eind deze week afloopt.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten