Nieuwsbericht

Einde ijzelperiode in zicht

07 januari 2016

In het noorden van het land vriest het tot en met donderdag nog geruime tijd en zijn de wegen glad. Maar het einde van de langdurige ijzelperiode is in zicht. Zachte lucht die snel terrein wint, maakt uiteindelijk ook in het noorden van Nederland een einde aan de gladheid. Het opdringen van de zachtere lucht gaat echter vergezeld met neerslag die in het noorden eerst nog als sneeuw of ijzel kan optreden. Het algemeen advies is om de weerwaarschuwingen te blijven volgen. Ook voor zware windstoten staan nu waarschuwingen uit.

Wat betekent code rood?
Bij code rood voor gladheid door ijzel is het aan te raden om niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is en de weerberichten en waarschuwingen voortdurend te volgen. Er is groot gevaar op overlast en letsel door gladheid met grote risico's voor weggebruikers. Bovendien is er kans op grootschalige ontregeling van het openbaar vervoer. De noordelijke helft van Nederland blijft tot donderdag nog kans houden op ijzel. Daarna wint de zachte lucht weer terrein en verdwijnen de gladheidsproblemen.

Hoe ontstaat ijzel?
IJzel ontstaat in het overgangsgebied tussen koude vrieslucht en zachtere lucht. De neerslag valt dan in de vorm van regen uit de zachte lucht, maar de druppels koelen onderweg in de koude lucht weer af. Zodra de regen de koude grond of voorwerpen daarop bereikt, bevriezen de druppels. Of zich ook op de wegen ijs vormt hangt af van de temperatuur van het wegdek. Bij wegdektemperaturen dichtbij nul kan de regen aanleiding geven tot vorming van ijs en gladheid. Het ijs dat zo ontstaat, wordt ijzel genoemd. Bevriest de regen al eerder, dan spreekt men van ijsregen. De grens tussen vorst en dooi pendelt sinds afgelopen weekeinde boven het noorden van Nederland. Periodiek trekken gebieden van neerslag over Nederland die in een groot deel van het land regen opleveren en in het noorden ijzel en sneeuw.        

IJzelsituaties
IJzel komt in vrijwel elke winter wel enkele malen voor, maar hardnekkige ijzelsituaties die dagen aanhouden en het openbare leven volledig ontwrichten zijn uitzonderlijker. Extreme situaties met ijzel deden zich de laatste decennia onder meer voor rond 12 februari 1979, rond 2 maart 1987 en tussen 7 en 14 februari 1966.

Spekgladde wegen in het noorden van Nederland © Jannes Wiersema

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten