Nieuwsbericht

Europa lanceert weersatelliet Meteosat-9

21 december 2005

De Europese Ruimtevaart Organisatie ESA heeft op 21 december vanuit Kourou in Frans Guyana de weersatelliet Meteosat-9 succesvol en zonder problemen gelanceerd. De satelliet is de tweede van een nieuwe generatie. 

De Meteosat-9 gaat de rol van de Meteosat-8, die dan als reservesatelliet gaat fungeren, uiteindelijk overnemen Weerwaarnemingen kunnen daarmee ook in de toekomst worden gegarandeerd. Iedereen kent de observaties van de Europese satellietenreeks Meteosat door de beelden die dagelijks in de weerberichten op televisie worden getoond. Sinds 1977 maken meteorologen gebruik van Meteosat meetgegevens bij het samenstellen van de weerberichten. Beelden van de eerste nieuwe generatie weersatelliet, Meteosat-8, worden sinds januari 2004 gebruikt door het KNMI niet alleen voor het maken van weerberichten maar ook voor onderzoek van weer en klimaat.

In totaal zullen er vier nieuwe generatie weersatellieten gelanceerd worden, de laatste in 2017. Meteosat-9 zal in eerste instantie fungeren als reservesatelliet van Meteosat-8, die in augustus 2002 gelanceerd werd. De Europese satellietorganisatie EUMETSAT opereert altijd met twee operationele satellieten, zodat er bij uitval of onderhoud van een satelliet altijd een back-up is. Verwacht wordt dat Meteosat-9 in juni 2006 volwaardig operationeel zal zijn, waarna de Meteosat-8 de back-up functie overneemt.

Sinds meteorologen gebruik maken van satellietwaarnemingen van het weer wereldwijd is de betrouwbaarheid van de weersverwachting enorm toegenomen. Weersverwachtingen kunnen met steeds grotere precisie worden gemaakt. Voor zwaar weer, zoals orkanen of hoosbuien, kan mede dankzij satellietwaarnemingen tijdig worden gewaarschuwd. Voor het KNMI is de nieuwe generatie Meteosat goed bruikbaar met name voor het in kaart brengen en volgen van mistgebieden.

Meteosat-9 is gelanceerd vanuit Kourou, Frans Guyana met een Ariane 5 draagraket. ESA heeft de satelliet ontwikkeld en gebouwd. Eenmaal in de ruimte neemt de onafhankelijke Europese Meteorologische organisatie Eumetsat het gebruik en de distributie van gegevens voor haar rekening. De Metesat-9 heeft een hoogte van 3,8 meter, een breedte van 3,2 meter en weegt 2035 kilo.

Meteosat-9 vóór lancering
Meteosat-9 vóór lancering (ESA)
Sneeuwweekeinde eind november 2005 (Meteosat MSG)
Sneeuwweekeinde eind november 2005 (Meteosat MSG)
Severi-camera brengt atmosfeer scherp in beeld
Severi-camera brengt atmosfeerschepr in beeld (ESA)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten