Nieuwsbericht

Europees meetnetwerk wind en wolken

28 oktober 2014

Experts op het gebied van remote sensing komen uit heel Europa deze week in De Bilt bijeen om nieuwe ontwikkelingen en kennis uit te wisselen over meettechnieken voor wind, wolken en aërosolen.

De onderzoekers werken samen binnen het E-PROFILE programma dat één van de observatieprogramma’s is van EUMETNET, het netwerk van weerinstituten in Europa. Van 28 tot en met 30 oktober vindt op het KNMI in De Bilt de derde gezamenlijke expertteam-meeting van E-PROFILE plaats.
Dit programma is opgezet naar aanleiding van de aswolk veroorzaakt door de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Dagenlang was het vliegverkeer in Europa in april 2010 ontwricht door deze aswolk. De twee meetnetwerken van E-PROFILE - ALC (Automatic Lidar & Ceilometer) en RWP (Radar Wind Profiler) – zorgen voor meer kennis en betere informatie over bewegingen en samenstellingen van de atmosfeer boven Europa om een situatie als in 2010 te voorkomen.

Het ALC-netwerk is nog volop in ontwikkeling. ALC wordt opgebouwd uit netwerken van nationale wolkenhoogtemeters. Een wolkenhoogtemeter of ceilometer is gebaseerd op het LIDAR-principe (Light Detection And Ranging). Met korte lichtflitsen van een laser kunnen afstanden worden bepaald, zoals de hoogte van wolken. Door technologische ontwikkelingen is het tegenwoordig ook mogelijk om met wolkenhoogtemeters de verticale verdeling van aërosolen (fijne stofdeeltjes in de lucht) te meten.
Het ALC-team van E-PROFILE ontwikkelt een netwerk om deze gegevens op Europese schaal te harmoniseren, centraal in te zamelen en beschikbaar te stellen. Het KNMI gebruikt op dit moment in Nederland ongeveer 45 LIDAR wolkenhoogtemeters. Het totale ALC netwerk omvat in Europa zo’n 700 meetpunten.
De gegevens uit ALC zijn belangrijk in verspreidingsmodellen voor luchtkwaliteit, voor validatie van satellietgegevens en als input voor weermodellen. Daarnaast zal het nieuwe netwerk bijdragen aan de monitoring van vulkaanas- of Saharastofwolken op Europese schaal. Gedetailleerde en betrouwbare informatie over aswolken is met name belangrijk voor de luchtvaart.

Met ALC zullen de Europese weerinstituten in de nabije toekomst betere informatie kunnen verschaffen over de verspreiding van een nieuwe aswolk. Daarbij is het echter cruciaal dat er naast het ceilometernetwerk voldoende ankerpunten zijn met hoogwaardige LIDAR instrumenten. Het KNMI heeft bij de meetmast in Cabauw twee van deze instrumenten en vormt zo één van de ankerpunten in Europa.

Het RWP-netwerk omvat 30 operationele radar windprofilers in Europa en 11 buiten Europa, die continu informatie leveren over wind in de bovenlucht. Bij de KNMI-meetmast in Cabauw staat één radar windprofiler. Dit instrument meet vanaf de grond verticale profielen van windsnelheid en windrichting tot circa 16 km hoogte. Daarnaast worden ook weerradars ingezet voor het meten van wind. De gegevens van dit netwerk zijn onder andere van belang voor weermodellen.

De nationale netwerken die kunnen bijdragen aan ALC, bevatten in totaal bijna 700 meetlocaties in Europa met een LIDAR wolkenhoogtemeter.
De nationale netwerken die bijdragen aan ALC, bevatten bijna 700 meetlocaties in Europa. Bron: E-PROFILE/ EUMETNET
Wolkenhoogtemeter bij KNMI-meetmast in Cabauw. Bron: KNMI
Wolkenhoogtemeter bij KNMI-meetmast in Cabauw. Bron: KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten