Nieuwsbericht

Ex Noel achter tot stormweer in Scandinavië

02 november 2007

Het stormachtige weer van begin november in Europa hield deels verband met voormalig hurricane Noel. Restanten van Noel, die eind oktober als hurricane door het Caribisch gebied trok, bereikten op 7 november Zuid-Scandinavië.

Noel ontstond op 28 oktober als tropische storm in het oostelijke deel van het Caribisch gebied. Bij de Bahama's groeide de stormdepressie uit tot een hurricane. Uiteindelijk trok Noel in noordelijke tot noordoostelijke richting langs de oostkust van de Verenigde Staten en Canada en werd daar een extra tropische depressie, een lagedrukgebied op gematigde breedten. Daarna trokken de restanten Noel verder naar het zuiden van Groenland en IJsland om uiteindelijk als stormdepressie boven het zuiden van Scandinavië te belanden.  

Noel leverde op 6 november bij het zuidoosten van Quebec zo'n 100 mm op. Langs de kust van New England zijn windsnelheden gemeten van 115 km/uur, boven Groenland zelfs 160 km/uur en bij Newfoundland schoten de windmeters zelfs uit tot 180 km/uur. De hurricane teisterde eind oktober het Caribisch gebied met windsnelheden van 130 km/uur en zware regen. Dat leidde tot ernstige overstromingen en modderstromen. Eerder in de week, op 28 en 29 oktober leverde Noel op Haïti uitzonderlijk grote hoeveelheden op van 375 mm, dat is ongeveer de helft van de hoeveelheid die in ons land normaal in een heel jaar valt.    

Door Noel zijn in de Dominicaanse Republiek, Haïti en Jamaica naar schatting 130 mensen om het leven gekomen. Noel is daarmee de dodelijkste hurricane van het seizoen. Dean, die eind augustus Martinique, St. Lucia, Dominica, Haïti, Jamaica en de Cayman Eilanden en het Mexicaanse vasteland trof kostte aan zeker 25 mensen het leven.  

Noel is de vijftiende tropische storm in het opvallende rustige naseizoen en de vijfde uit de serie die de hurricanestatatus bereikte. Felix en Dean waren wat wind betreft met windsnelheden van 270 km/uur de zwaarste van het seizoen. Het hurricane-seizoen loopt gewoonlijk van juni tot en met november, maar soms ontstaan er ook later nog tropische stormen en een hurricane.  

Onstuimig herfstweer op komst
De ex-hurricane Noel heeft geen rechtstreekse invloed op het weer bij ons. Toch gaat ook bij ons komende week het roer om en maakt het rustige herfstweer plaats voor de onstuimige variant. IJsland en Noorwegen krijgen de eerste dagen van de week al te maken met storm en lagere temperaturen: www.meteoalarm.eu biedt een gedetailleerd overzicht van de waarschuwingen voor het onstuimge weer.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten