Nieuwsbericht

Geboortegrond KNMI van historisch belang

08 april 2021

Sonnenborgh is tot ‘Historic Site’ benoemd door de European Physical Society (EPS). Op Sonnenborgh in Utrecht richtte meteoroloog Christopher Buys Ballot in 1854 het KNMI op. Op die plek werden de eerste weerberichten voor Nederland gemaakt, stelde Buys Ballot zijn befaamde wet op en werd een start gemaakt met internationale meteorologische samenwerking.

De EPS kent het predicaat ‘Historic Site’, een plek van historisch belang, toe aan plekken die een buitengewone bijdrage geleverd hebben aan de natuurkunde. De enige plekken in Nederland die eerder deze eer te beurt vielen, zijn het Kamerlingh Onnes Laboratorium in Leiden en het NatLab in Eindhoven. Internationaal is Sonnenborgh in gezelschap van onder andere het Einsteinhuis in het Zwitserse Bern, waar Einstein zijn relativiteitstheorie ontwikkelde.

Sonnenborgh

Niet alleen Buys Ballot verrichte baanbrekend werk op Sonnenborgh in Utrecht. Ook het sterrenkundige instituut op Sonnenborgh groeide uit tot een wetenschappelijke plek van groot belang, met name door het zonneonderzoek van Marcel Minnaert en Kees de Jager in de twintigste eeuw. In 1961 richtte Kees de Jager op Sonnenborgh het Laboratorium voor Ruimteonderzoek op, het latere Netherlands Research Institute for Space Research (SRON). Nu is Sonnenborgh een museum over weer- en sterrenkunde en een publiekssterrenwacht.

Onthulling

In het bijzijn van KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven en EPS-voorzitter Petra Rudolf is op 7 april een plaquette aan de buitengevel van Sonnenborgh onthuld, om de herinnering aan de buitengewone bijdrage van Sonnenborgh aan de natuurkunde levend te houden.  De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) heeft zich ingezet voor de nominatie van de Sonnenborgh.

De plaquette op Sonnenborgh (Foto: Marieke Wijntjes)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten