Nieuwsbericht

Geboortegrond KNMI van historisch belang

08 april 2021

Sonnenborgh is tot ‘Historic Site’ benoemd door de European Physical Society (EPS). Op Sonnenborgh in Utrecht richtte meteoroloog Christopher Buys Ballot in 1854 het KNMI op. Op die plek werden de eerste weerberichten voor Nederland gemaakt, stelde Buys Ballot zijn befaamde wet op en werd een start gemaakt met internationale meteorologische samenwerking.

De EPS kent het predicaat ‘Historic Site’, een plek van historisch belang, toe aan plekken die een buitengewone bijdrage geleverd hebben aan de natuurkunde. De enige plekken in Nederland die eerder deze eer te beurt vielen, zijn het Kamerlingh Onnes Laboratorium in Leiden en het NatLab in Eindhoven. Internationaal is Sonnenborgh in gezelschap van onder andere het Einsteinhuis in het Zwitserse Bern, waar Einstein zijn relativiteitstheorie ontwikkelde.

Sonnenborgh

Niet alleen Buys Ballot verrichte baanbrekend werk op Sonnenborgh in Utrecht. Ook het sterrenkundige instituut op Sonnenborgh groeide uit tot een wetenschappelijke plek van groot belang, met name door het zonneonderzoek van Marcel Minnaert en Kees de Jager in de twintigste eeuw. In 1961 richtte Kees de Jager op Sonnenborgh het Laboratorium voor Ruimteonderzoek op, het latere Netherlands Research Institute for Space Research (SRON). Nu is Sonnenborgh een museum over weer- en sterrenkunde en een publiekssterrenwacht.

Onthulling

In het bijzijn van KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven en EPS-voorzitter Petra Rudolf is op 7 april een plaquette aan de buitengevel van Sonnenborgh onthuld, om de herinnering aan de buitengewone bijdrage van Sonnenborgh aan de natuurkunde levend te houden.  De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) heeft zich ingezet voor de nominatie van de Sonnenborgh.

De plaquette op Sonnenborgh
De plaquette op Sonnenborgh (Foto: Marieke Wijntjes)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Zonne-energie loopt voor op zon

  Het onstuimige weer tijdens de paasdagen was voor sommigen wellicht teleurstellend, toch was dat ...

  13 april 2021 - Nieuwsbericht
 2. Corona-pandemie veroorzaakt door klimaatverandering?

  Het SARS-CoV-2 virus is hoogstwaarschijnlijk ergens in Zuid-China van een vleermuis uiteindelijk ...

  09 april 2021 - Nieuwsbericht
 3. Zwerm aardbevingen in Zuid-Limburg

  In Limburg heeft zich sinds 8 april een serie natuurlijke aardbevingen voorgedaan. Het merendeel ...

  09 april 2021 - Nieuwsbericht
 4. Europese award voor Geert Jan van Oldenborgh

  Aan KNMI’er Geert Jan van Oldenborgh is de Technology Achievement Award 2021 toegekend door de Eu...

  08 april 2021 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- & klimaatberichten