Nieuwsbericht

Gemiddeld hurricane-seizoen in 2007

06 december 2007

Het hurricane-seizoen 2007 is als vrij rustig de geschiedenis ingegaan. Toch kwamen voor het eerst sinds 1851 twee hurricanes van de zwaarste categorie, klasse 5, aan land. Met gemiddelde windsnelheden groter dan 248 km/uur zijn dat de meest verwoestende orkanen. 

Hurricane Dean was na Andrew in 1992 de eerste die in de hoogste klasse land bereikte. Dean trof vooral Mexico waar zeker veertig doden waren te betreuren. Ook de razendsnel ontwikkelende Felix groeide uit tot een klasse 5 hurricane, maar volgde een veel zuidelijker koers. Vooral Nicaragua en Honduras werden getroffen en hier vielen meer dan 130 doden. Felix trok ook vlak langs Curacao. In zeker honderd jaar trok een hurricane niet zo dicht langs het eiland. 

Noel die niet sterker werd dan een klasse 1 hurricane, leidde in Haïti, de Domenicaanse Republiek, Cuba en de Bahama-eilanden tot zware regen waarbij vooral door overstromingen en modderstromen meer dan 80 mensen de dood vonden. Ook minder krachtige hurricanes kunnen dus dood en verderf zaaien.     

Het hurricane-seizoen leverde 15 tropische stormen van de namenlijst op wat meer is dan het langjarige gemiddelde van 11, maar slechts de helft van recordjaar 2005, toen het Caribisch gebied er 28 kreeg te verwerken. Zes stormen bereikten de status van een hurricane en twee daarvan groeiden uit tot een zware (major) hurricane van klasse 3 of meer.

Tropische decemberstorm Olga 
De tropische storm Olga die rond 12 december het Caribisch gebied trof heeft aan zeker 38 mensen het leven gekost. Vooral de Domenicaanse Republiek, Puerto Rico en Haïti zijn getroffen door zware regen en overstromingen. Zo'n actieve tropische storm zo laat in het jaar is zeldzaam en waarschijnlijk is Olga door het dodental de meest catastrofale tropische storm uit het naseizoen ooit. Niet vaak ontstaan er na november nog tropische stormen. Dat gebeurde onder andere in 1925, 1955, 2003 en 2006, toen er zelfs nog twee tropische stormen in december ontstonden. Door de lagere zeewatertemperaturen zijn zulke late stormen meestal niet meer zo hevig. De tropische storm Zeta die op 30 december 2005 op de weerkaart verscheen hield het vol tot 6 januari 2006.     

De hurricanes in 2008
Het hurricane-seizoen 2008 begint in mei. Dan verschijnen achtereenvolgens en afhanlkelijk van het aantal tropische stormen Arthur, Bertha, Chrisobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hamma, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paloma, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred op de weerkaart.        

Tyfonen en tropische cyclonen
In de Indische Oceaan worden hurricanes tropische cyclonen genoemd. Het cycloonseizoen begint hier in september. In de noordelijke Indische Oceaan (met onder meer India) duurt het tot december, in het zuidelijke deel (met Australië) tot mei. In het westen van de Pacifische Oceaan (met Japan de Filippijnen, Vietnam en Oost-China) waar zulke stormen tyfonen worden genoemd duurt het seizoen van mei tot januari, bijna het hele jaar dus. Hier komen de meeste stormen voor: de Filippijnen hebben er zo’n 30 per jaar. Zover nu bekend was 2007 ook wat het aantal tyfonen betreft een vij  gemiddeld jaar. Er waren wel vier supertyfonen bij maar dat was minder dan in 2006 toen zeven tyfonen de superstatus bereikten. De rampzaligste tropische cycloon was Sidr die Bangladesh op 15 november trof. Ondanks de tijdige waarschuwingen waren er zeker 3268 doden te betreuren, een aantal dat zonder waarschuwingen vooraf nog vele malen hoger zou zijn geweest. Sidr was een klasse 5 cycloon die met windsnelheden van 250 km/uur het land in trok.  

Windmetingen met scatterometer
Windrichting en snelheid aan het oppervlak van de zee worden ook gemeten met een scatterometer, een satelliet radarinstrument aan boord van de ERS en MetOp satellieten. In opdracht van EUMETSAT verwerkt het KNMI momenteel gegevens van drie verschillende scatterometers van EUMETSAT, ESA en NASA/NOAA. Scatterometerwinden zijn gemiddelden over een gebied ter grootte van 25 km. De maximaal lokaal gemeten winden zijn ruwweg twee keer zo intens. 

Windveld Dean op 22 augustus gemeten met de scatterometer*

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. 2024 warmste jaar ooit gemeten

    Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker: het aardoppervlak was nooit eerder sinds metingen z...

    10 januari 2025 - Klimaatbericht
  2. Klimaatstreepjescode vanaf het begin van de jaartelling

    De klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...

    08 januari 2025 - Klimaatbericht
  3. Zware aardbeving China

    In China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
  4. Wijziging in wettelijke taken van het KNMI

    Het KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten