KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven is door de council van EUMETSAT benoemd tot nieuwe voorzitter. Gerard van der Steenhoven volgt hiermee de huidige voorzitter uit Noorwegen, Anton Eliassen, op. Het voorzitterschap gaat in op 1 september 2018 en heeft een duur van twee jaar met een mogelijke verlenging van nog eens twee jaar.
Van de Steenhoven: “EUMETSAT gaat een fascinerende periode tegemoet met de ontwikkeling en lancering van een nieuwe generatie meteorologische satellieten. Het is een eer om daar nu voorzitter van te worden.”
Nieuwe satellieten zijn cruciaal om weersverwachtingen te verbeteren
De meetinstrumenten op deze nieuwe satellieten zullen een schat aan nieuwe gegevens opleveren die cruciaal zijn om de weersverwachtingen te verbeteren. Dit is met name relevant voor het toenemende aantal extreme weersomstandigheden veroorzaakt door klimaatverandering.
De instrumenten ontwikkeld door EUMETSAT zullen helpen om het weer beter te verwachten en zo de impact van klimaatverandering op de samenleving te verminderen. Bovendien zal EUMETSAT de komende jaren met een aantal belangrijke uitdagingen te maken krijgen. Nieuwe technologische ontwikkelingen en een veranderend industrieel landschap komen er aan.
Wereldwijd monitoringsysteem voor milieu en veiligheid
Tegelijkertijd bouwt de Europese Unie voort op een wereldwijd monitoringsysteem voor milieu en veiligheid (het aardobservatieprogramma Copernicus), uitgaande van uitbreidingen van de inmiddels al succesvolle Sentinel-reeks van satellietmissies.
"Als hoofddirecteur van het KNMI en vertegenwoordiger bij EUMETSAT van Nederland, ben ik bijzonder enthousiast over deze ontwikkelingen. Het KNMI zelf was nauw betrokken bij één van de onlangs gelanceerde Sentinel-satellieten (de Sentinel 5p) die uitgerust is met het zeer succesvolle Tropomi-instrument. De gegevens die door dit instrument worden geproduceerd, verschaffen ons een blik op de mogelijkheden van een nieuwe generatie aardobservatiesatellieten die informatie - in dit geval - over de chemische samenstelling van de atmosfeer met een ongekende resolutie geven", vervolgt van der Steenhoven.
EUMETSAT is de Europese organisatie voor de ontwikkeling en het beheer van weersatellieten. De organisatie heeft op dit moment 30 deelnemende Europese landen en is gehuisvest in Darmstadt, Duitsland. EUMETSAT beheert geostationaire en polaire satellieten en is een partner in twee polaire satellieten samen met de VS.
Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - KlimaatberichtIn slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...
19 november 2024 - Nieuwsbericht