Klimaatbericht

Gevaar van hitte

31 juli 2018

De hitte van afgelopen week zorgt niet alleen voor overlast, maar brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Niet alleen voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Ook bij gezonde mensen heeft het lichaam bij zeer hoge temperaturen geen mogelijkheid meer om door afkoeling de lichaamstemperatuur op 37 graden te houden. Een maat voor de mogelijkheid tot afkoeling door zweten is de natte bol temperatuur.

Natte bol temperatuur

Afkoeling van het lichaam gebeurt voornamelijk door zweten. De energie die nodig is om het zweet te verdampen wordt aan het lichaam onttrokken zodat de lichaamstemperatuur constant blijft. De natte bol temperatuur is de temperatuur die een nat voorwerp, dat zich in een luchtstroom bevindt, krijgt ten gevolge van verdamping. Hoe droger de lucht hoe groter het verschil tussen de nattebol en 'gewone' luchttemperatuur. Bij een volledig verzadigde atmosfeer is er geen verschil. Wanneer de natte bol temperatuur hoger is dan 35 graden is de hitte dodelijk. Op dit moment zijn we daar gelukkig nog ver van verwijderd.

Dodelijke hittegolven

Recentelijk hebben onderzoekers de kans op dergelijke extreme dodelijke hittegolven in toekomstig klimaat onderzocht. Voor het 'business-as-usual' scenario blijkt dat aan het eind van deze eeuw dodelijke hittegolven, met natte bol temperaturen boven de 35 graden, een bedreiging voor het vochtige warme Zuid-Azië gaan vormen. Dit geldt niet alleen voor de mens maar ook andere zoogdieren. Voor dit dichtbevolkte deel van de wereld zou dat een apocalyptisch scenario zijn. Bij een minder sterke opwarming van de aarde blijft de kans op dodelijke hittegolven gering. Nederland loopt geen gevaar. Voor het huidige klimaat is een nattebol temperatuur van 23 graden al zeer uitzonderlijk. 

Klimaatbericht door Rein Haarsma

Figuur 1. Maximale natte bol temperatuur voor het huidige klimaat (links), aan het eind van deze eeuw voor een gematigd scenario (midden) en een business-as-usual scenario (rechts) (Bron: Eu-Soon Im et al. 2017)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten