Klimaatbericht

Gevaar van hitte

31 juli 2018

De hitte van afgelopen week zorgt niet alleen voor overlast, maar brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Niet alleen voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Ook bij gezonde mensen heeft het lichaam bij zeer hoge temperaturen geen mogelijkheid meer om door afkoeling de lichaamstemperatuur op 37 graden te houden. Een maat voor de mogelijkheid tot afkoeling door zweten is de natte bol temperatuur.

Natte bol temperatuur

Afkoeling van het lichaam gebeurt voornamelijk door zweten. De energie die nodig is om het zweet te verdampen wordt aan het lichaam onttrokken zodat de lichaamstemperatuur constant blijft. De natte bol temperatuur is de temperatuur die een nat voorwerp, dat zich in een luchtstroom bevindt, krijgt ten gevolge van verdamping. Hoe droger de lucht hoe groter het verschil tussen de nattebol en 'gewone' luchttemperatuur. Bij een volledig verzadigde atmosfeer is er geen verschil. Wanneer de natte bol temperatuur hoger is dan 35 graden is de hitte dodelijk. Op dit moment zijn we daar gelukkig nog ver van verwijderd.

Dodelijke hittegolven

Recentelijk hebben onderzoekers de kans op dergelijke extreme dodelijke hittegolven in toekomstig klimaat onderzocht. Voor het 'business-as-usual' scenario blijkt dat aan het eind van deze eeuw dodelijke hittegolven, met natte bol temperaturen boven de 35 graden, een bedreiging voor het vochtige warme Zuid-Azië gaan vormen. Dit geldt niet alleen voor de mens maar ook andere zoogdieren. Voor dit dichtbevolkte deel van de wereld zou dat een apocalyptisch scenario zijn. Bij een minder sterke opwarming van de aarde blijft de kans op dodelijke hittegolven gering. Nederland loopt geen gevaar. Voor het huidige klimaat is een nattebol temperatuur van 23 graden al zeer uitzonderlijk. 

Klimaatbericht door Rein Haarsma

Figuur 1. Maximale natte bol temperatuur voor het huidige klimaat (links), aan het eind van deze eeuw voor een gematigd scenario (midden) en een business-as-usual scenario (rechts) (Bron: Eu-Soon Im et al. 2017)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten