Klimaatbericht

Herfststormen in de toekomst

18 september 2017

Vorige week bereikte de eerste zware herfststorm van het jaar de Nederlandse kust. Het KNMI gaf vanwege de storm code oranje uit voor de kustprovincies. Met name op de Waddeneilanden werden hevige windstoten gemeten met snelheden tot 126 km/uur. De storm leidde tot vertraagde vluchten op Schiphol en incidenten op de weg door omgewaaide bomen en gekantelde vrachtwagens.

Stormen kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meeste stormen die Nederland treffen worden gevoed door het noord-zuid temperatuurverschil tussen de warme tropen en het koude poolgebied. Ze ontstaan boven de westelijke wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en worden met de achtergrondstroming meegevoerd naar Nederlandse bodem. Dit was ook bij deze storm het geval.

Incidenteel komen ook stormen naar Nederland die oorspronkelijk zijn geboren als orkaan boven tropisch zeewater. Orkanen halen energie uit warmte die vrijkomt bij condensatie van waterdamp. Deze tropische stormen kunnen met de achtergrondwind richting Europa waaien waar ze door het koudere zeewater hun kracht verliezen. Op hogere breedtegraden kunnen de oude orkanen als gevolg van het  noord-zuid temperatuurverschil soms weer tot een sterke storm aanwakkeren. De hoge vochtigheid van deze getransformeerde orkanen brengt bovendien veel neerslag met zich mee.

Het is nog een open vraag hoe herfststormen zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Sommige modelsimulaties laten zien dat het warmere Atlantische zeewater meer getransformeerde orkanen richting Europa doet afbuigen. Andere studies vinden dat het aantal stormen dat op dezelfde manier ontstaat als de storm van vorige week niet veel zal veranderen maar dat dit type storm wel meer neerslag met zich mee zal brengen in een warmer klimaat. Verder onderzoek met fijnmazige klimaatmodellen zal ons waarschijnlijk meer inzicht geven in de stormen van de toekomst.


KNMI-klimaatbericht door Eveline van der Linden

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten