Nieuwsbericht

Hurricanes Gustav, Hanna en Ike

23 mei 2008

De eerste helft van september kwam het orkaanseizoen in het Caribisch gebied goed op gang. Na Gustav die New Orleans trof, zaaiden Hanna en Ike dood en verderf.

Door het oog van hurricane Ike
Ike trok met windsnelheden van 165 km/uur, huizenhoge golven en honderden millimeters regen dwars over Cuba. Ook in de hoofdstad Havana liet de orkaan een spoor van vernieling achter.  "Hurricane Ike heeft boven Cuba een deel van zijn kracht verloren, maar boven het warme water van de Golf van Mexico put de orkaan weer nieuwe energie. Dat meldt Ad Stoffelen die met een vliegtuig acht keer het oog van de orkaan doorkruiste.
 
KNMI levert windgegevens aan Hurricane Centre
Windrichting en -snelheid aan het oppervlak van de zee worden ook gemeten met een scatterometer, een satelliet radarinstrument aan boord van de MetOp, QuikScat en ERS satellieten. In opdracht van EUMETSAT verwerkt het KNMI de gegevens van deze drie verschillende scatterometers van EUMETSAT, ESA en NASA/NOAA. Scatterometerwinden zijn gemiddelden over een gebied ter grootte van ongeveer 25 km. De windgegevens van de scatterometers die het KNMI aanlevert, worden door het National Hurricane Centre in Miami gebruikt voor het maken van hurricane-voorspellingen.

Gustav minder zwaar dan Katrina 
Gustav kwam op 1 september rond half vijf onze tijd langs de kust van Lousiana aan land. Gustav was toen een hurricane klasse 2 met winden van 175 km/uur. De hurricane was minder erg dan Katrina die drie jaar geleden New Orleans trof. Katrina ging als klasse 4 hurricane aan land, Gustav zat bij "landfall" in klasse 2.

Hurricane Gustav ging kort voor hij aan land ging vergezeld van tornado's en leverde bij New Orleans een opzet van 4 à 5 meter boven normaal. Aan de oostelijke kant van het oog is de opzet gewoonlijk het hoogst. Boven land degradeerde de hurricane tot een tropische storm en daarna tot tropische depressie. 

Gustav had eerder al huisgehouden in de Dominicaanse Republiek, Haïti, Jamaica en Cuba. De overstromingen door de zware regen (tot circa 300 mm in 24 uur) hebben aan zeker 85 mensen het leven gekost. In Cuba, waar de hurricane met windsnelheden van 250 km/uur raasde, zijn door adequate voorzorgsmaatregelen geen slachtoffers gevallen maar zijn door de hurricane tienduizenden woningen verwoest. 

Cubaans windrecord Gustav
Bij de passage van hurricane Gustav zijn op Cuba windstoten gemeten van 340 km/uur. Volgens het Cubaanse Meteorologische Instituut is dat voor dit gebied een record. Hanna is Haïti gepasseerd en trekt nu langzaam verder richting Florida en Carolina.  

Wereldwijd is 372 km/uur de hoogste gemiddelde wind gedurende tien minuten en 416 kilometer per uur de zwaarste windstoot, beide gemeten op 12 april 1934 in Mt. Washington, New Hampshire. Zulke of nog hogere windsnelheden zijn niet meer met windsnelheidsmeters te registreren en de werkelijke toppers liggen bij tornado's nog hoger. Uit berekeningen van schade door windstoten komt men tot schattingen van windsnelheden tussen 500 tot 800 kilometer per uur.

De namen dit jaar
De storm- en hurricanenamen van dit jaar zijn, afhankelijk van het aantal dat zich ontwikkelt: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hanna, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paloma, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred.
 

Actuele windveld rond Gustav gemeten met scatterometer (bron: KNMI/Eumetsat)
Windveld rond Gustav gemeten met scatterometer (bron: KNMI/Eumetsat)
Windveld rond Ike met scatterometer (Bron: KNMI/Eumetsat)
Windveld rond Ike met scatterometer (Bron: KNMI/Eumetsat)
Windveld Hanna met scatterometer (Bron: KNMI/Eumetsat)
Windveld Hanna met scatterometer (Bron: KNMI/Eumetsat)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. 2024 warmste jaar ooit gemeten

    Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker: het aardoppervlak was nooit eerder sinds metingen z...

    10 januari 2025 - Klimaatbericht
  2. Klimaatstreepjescode vanaf het begin van de jaartelling

    De klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...

    08 januari 2025 - Klimaatbericht
  3. Zware aardbeving China

    In China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
  4. Wijziging in wettelijke taken van het KNMI

    Het KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten