Nieuwsbericht

Infrageluid boven noordoost Nederland

20 maart 2008

Het KNMI heeft donderdag meldingen gekregen uit Friesland en Groningen van trillende ruiten en rammelende deuren op 19 maart om 21u15. Dit soort trillingen kunnen veroorzaakt worden door aardbevingen maar nu was een akoestische bron in de atmosfeer de oorzaak.

Rond het gemelde tijdstip zijn door de infrageluid arrays in De Bilt en Exloo signalen gemeten afkomstig uit de atmosfeer. De bron van de trillingen heeft zich dus zeer waarschijnlijk in de lucht bevonden ten noorden van Friesland en Groningen en kan een supersoon vliegtuig geweest zijn. Laag frequent geluid, ook wel infrageluid genoemd, is voor mensen onhoorbaar en kan zich over grote afstanden voortplanten. Als zo’n atmosferische drukgolf in contact komt met een huis of gebouw kan dit leiden tot verschijnselen zoals bij een aardbeving. Bronnen van infrageluid zijn onder andere meteoren, explosies en vliegtuigen die door de geluidsbarrière gaan. Dat betekent dat het vliegtuig sneller vliegt dan de geluidssnelheid, i.e. 330 m/s oftewel 1200 km/u. Nabij het vliegtuig is de schokgolf hoorbaar als een dubbele knal veroorzaakt doordat zowel de voor- als achterzijde van het vliegtuig door de geluidsbarrière gaan. Op grotere afstand verdwijnt de hoorbare component van het geluid en reist de golf verder als onhoorbaar infrageluid.

Het KNMI registreert regelmatig infrageluid gebeurtenissen, maar ze worden lang niet altijd door mensen waargenomen. Op 19 maart 2008 rond 21:15 Nederlandse tijd was de gebeurtenis groot genoeg om door mensen te worden waargenomen. De meldingen komen uit het noord-oosten van Friesland en het noorden van Groningen en spreken van rammelende deuren, schuddende/ trillende ramen en lage dreunen. Klik voor de signalen en meer uitleg op de linken in de rechterkolom.

Het signaal dat gemeten is door het infrageluid-array in Exloo.
De lokatie van het array in Exloo (rode stip) en de richting waarvandaan het signaal afkomstig is (rode lijn).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. 2024 warmste jaar ooit gemeten

    Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker: het aardoppervlak was nooit eerder sinds metingen z...

    10 januari 2025 - Klimaatbericht
  2. Klimaatstreepjescode vanaf het begin van de jaartelling

    De klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...

    08 januari 2025 - Klimaatbericht
  3. Zware aardbeving China

    In China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
  4. Wijziging in wettelijke taken van het KNMI

    Het KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten