Onhoorbaar geluid in de atmosfeer kan bijdragen aan het snel bepalen van de intensiteit van een aardbeving. De analyse van zogenaamd infrageluid van zware aardbevingen toont waar de aarde het meest intens trilde. Onderzoekers van het KNMI en de TU Delft laten in een recente publicatie zien hoe een akoestische shakemap geconstrueerd kan worden, ook als seismische metingen ontbreken.
Met een magnitude van 7, vond in Haïti op 12 januari 2010 een van de meest destructieve aardbevingen in de recente historie plaats. Door het gebrek aan seismische metingen ter plaatse was de intensiteit in eerste instantie moeilijk te bepalen. Met nieuw ontwikkelde technieken op het gebied van het ontstaan en de voortplanting van infrageluid kan binnen enkele uren na een zware aardbeving de intensiteit bepaald worden.
Een station van het International Monitoring System (IMS) op Bermuda op ruim 1700 kilometer afstand heeft het infrageluid van de aardbeving in Haïti gemeten (figuur 1). Dat blijkt uit een nieuwe analyse gepubliceerd in Earth Planetary Science Letters. Het infrageluid werd opgewekt doordat de beweging van het aardoppervlak als een luidspreker geluid de atmosfeer instuurt. Daarnaast koppelen aardbevingsgolven als infrageluid uit de vaste aarde naar de atmosfeer. Met een nieuwe techniek is de infrageluid meting in Bermuda terugvertaald naar de aardbevingsbron in Haïti. Dit laat de intensiteit van aardbeving nabij de bron zien (figuur 2), met een zogenaamde akoestische shakemap. Omdat het IMS een wereldwijde dekking heeft, biedt deze nieuwe techniek de mogelijkheid om voor een groot deel van de wereld binnen twee uur een dergelijke akoestische shakemap te construeren, ook als seismische metingen ontbreken of schaars zijn.
De magnitude is een maat voor de sterkte van een aardbeving; de intensiteit beschrijft de gevolgen. De intensiteit is onder andere afhankelijk van de diepte van de aardbeving en het uitstralingspatroon. Omdat aardbevingen langs breuken plaatsvinden wordt niet in alle richtingen evenveel energie uitgestraald. Het uitstralingspatroon laat zien in welke richting de meeste energie uitgezonden is. Daarnaast bepaalt de ondiepe ondergrond de intensiteit. Een slappe ondergrond bijvoorbeeld kan de aardbeving versterken en leidt tot een hogere intensiteit. Een shakemap toont de intensiteit en ondersteunt de identificatie van de meest getroffen gebieden na een aardbeving.
Infrageluid is onhoorbaar geluid en wordt opgewekt door sterke bronnen zoals: nucleaire test explosies, aardbevingen, vulkanen en supersone objecten als straaljagers en raketten.
Infrageluid wordt wereldwijd gemeten door het International Monitoring System (IMS) voor de verificatie van het kernstopverdrag. Het KNMI is Nationaal Data Centrum voor het kernstopverdrag en adviseert in de rol het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Deze studie is uitgevoerd door het KNMI en de TU Delft in het kader van een VIDI-project van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...
18 december 2024 - KlimaatberichtDecember is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...
13 december 2024 - KlimaatberichtVandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - Klimaatbericht