Het klimaat op aarde is niet altijd hetzelfde geweest; de gemiddelde temperatuur heeft juist flink gevarieerd in de geschiedenis van de aarde. Die variaties in temperatuur hangen sterk samen met de hoeveelheid CO₂ in de lucht, blijkt uit een recente reconstructie van het klimaat over de afgelopen 485 miljoen jaar.
Er is inmiddels veel bekend over klimaatverandering in het verre verleden. Als we de huidige snelle opwarming van de aarde daarmee vergelijken, dan zien we zowel overeenkomsten als verschillen. Twee belangrijke verschillen zijn dat het klimaat niet eerder zo snel is veranderd, en dat de huidige klimaatverandering door menselijk handelen wordt veroorzaakt. Een overeenkomst is dat CO₂ zowel vroeger als nu een hoofdrol speelt.
Het probleem van klimaatverandering zit ‘m niet zo zeer in hoe warm of koud het is, maar hoe snel het klimaat verandert. We zijn nu eenmaal aangepast aan het huidige klimaat. Dat geldt voor al het leven, en zeker ook voor de mens met alle infrastructuur. Zo is de zeespiegelhoogte sterk afhankelijk van de hoeveelheid ijs op aarde en dus van de temperatuur.
Een studie uit 2024 geeft een gedetailleerd beeld van veranderingen in het wereldwijde klimaat over de laatste 485 miljoen jaar. Daarbij zijn de auteurs rigoreus te werk gegaan: ze hebben gebruik gemaakt van vele indirecte gegevens over de temperatuur (zogenaamde proxies) en van een klimaatmodel, waarbij rekening is gehouden met bijvoorbeeld de ligging van de continenten en de gestaag toenemende zonkracht over die tijdsperiode. Eerdere reconstructies waren veelal gebaseerd op hetzij proxy metingen, hetzij een klimaatmodel. De combinatie van methoden is een sterk punt van deze studie.
Uit hun analyse blijkt dat de gemiddelde temperatuur over de laatste half miljard jaar heeft gevarieerd tussen 11° en 36°C, terwijl de CO₂-concentratries varieerden tussen iets meer dan 200 en 2000 deeltjes per miljoen (zie afbeelding). Dat zijn hele forse variaties, maar deze vonden dan ook plaats over lange tijdschalen. Het grootste deel van de tijd was het op aarde veel warmer dan nu, met een wereldgemiddelde oppervlaktetemperatuur van circa 15°C.
Toch heeft de aarde ook heel koude periodes gekend, zo koud dat zelfs de oceanen waren dichtgevroren. De meeste recente van dergelijke “sneeuwbal aarde” tijdperken was 640 miljoen jaar geleden, dus nog verder terug in de tijd gaan dan deze studie kijkt.
Ook in het verre verleden blijkt de temperatuur op aarde sterk samen te hangen met de hoeveelheid CO₂ in de atmosfeer. De onderzoekers concluderen dan ook dat CO₂ de dominante oorzaak is van de door hun geobserveerde klimaatvariaties. Vooral over de laatste 66 miljoen jaar, waarvan meer data beschikbaar zijn dan van eerdere tijdperken, is de relatie tussen de aardse temperatuur en de CO₂-concentratie sterk, met een correlatiecoëfficiënt (r) van 0,97 (een waarde van r = 1 duidt op een perfecte samenhang).
De relatie tussen temperatuur en CO₂ bleek verrassend constant te zijn, en hetzelfde voor koudere en warmere perioden. Bij elke verdubbeling van de CO₂-concentratie is de wereldwijde temperatuur zo'n 7,7 graden hoger. De auteurs noemen dit de “schijnbare gevoeligheid van het aardsysteem”. Schijnbaar, omdat er naast CO₂ natuurlijk ook andere factoren een rol spelen, zoals een steeds feller schijnende zon over een tijdschaal van miljoenen jaren. Dat laatste wordt waarschijnlijk deels gecompenseerd door een langzaam hoger wordende albedo (reflectiviteit) van het aardoppervlak als gevolg van veranderingen in de ligging van continenten.
Het is duidelijk dat het klimaat op aarde over lange tijdsperioden flink heeft gevarieerd. Dat had natuurlijke oorzaken; de mens bestond nog niet eens. Maar dat betekent niet dat het klimaat alléén door natuurlijke oorzaken kan veranderen; volgens een dergelijke redenering zou een bosbrand niet aangestoken kunnen worden, omdat dergelijke branden van nature ook voorkomen. Dat is een drogredenering.
Wel is de natuurkundige werking hetzelfde, of het nu om een natuurlijk of een door mensen veroorzaakt proces gaat: CO₂ is een belangrijk broeikasgas voor het aardse klimaat, en de concentratie ervan kan langzaam veranderen als gevolg van natuurlijke processen, of heel snel door het grootschalig verbranden van fossiele brandstoffen.
Zondag lopen duizenden mensen de Rotterdam Marathon. Ik ook. Weer of geen weer. Lopers beweren va...
11 april 2025 - KlimaatberichtMaart was uitzonderlijk zonnig en zacht en er viel nauwelijks regen. Op maar liefst zes dagen lie...
09 april 2025 - KlimaatberichtDe naam lachgas houdt ons een beetje voor de gek, want zo onschuldig is het niet. Lachgas is beke...
01 april 2025 - KlimaatberichtDe periode waarin we droogte monitoren start vandaag. Het KNMI houdt elk jaar van 1 april tot en...
01 april 2025 - Nieuwsbericht