Nieuwsbericht

Januari was zacht en vrij nat

31 januari 2012

Terwijl de eerste vorstperiode van deze winter net is begonnen kijken we terug op een zachte en vrij natte januari. Enkele dagen voor het einde van de maand hoorde deze januari nog tot de zachtste van de meetreeks.

Door het koudere weer van de laatste dagen is de maand zijn notering bij de zachtste tien misgelopen.In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 4,9 graden tegen 3,1 graden normaal (gemiddeld over het tijd van 1981-2010). Het grootste deel van de maand bood een voortzetting van het zeer zachte en wisselvallige weer dat ook kenmerkend was voor december. Vooral de eerste dag van het jaar was zeer zacht met een temperatuur van 14,1 graden in Westdorpe en Ell (L).

Januari telde in De Bilt negen vorstdagen met een temperatuur onder het vriespunt tegen dertien normaal. Op de avond van 31 januari noteerde Maastricht met -8,2 graden de laagste temperatuur van de maand. In het noordoosten kwam de temperatuur sinds 29 januari niet boven nul, wat in januari een reeks van drie ijsdagen heeft opgeleverd.

De maand was ook vrij nat met gemiddeld over het land 86 mm neerslag tegen 73 mm als langjarig gemiddelde. Vooral in het begin van de maand was het bijzonder nat wat na de zeer natte december leidde tot wateroverlast. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, een natte december, een nat begin van het jaar en een stormachtige noordwestenwind met storm op de Waddenzee, kreeg vooral het noorden van het land begin dit jaar te maken met hoogwater.

In de nacht van 29 op 30 januari viel er voor het eerst deze winter sneeuw die bleef liggen, op veel plaatsen slechts een dun laagje maar in het zuidoosten is het inmiddels een witte wereld met plaatselijk een centimeter of vijf.

De zon scheen gemiddeld over het land 70 uur tegen 62 uur normaal. Leeuwarden kreeg 88 uur zon, in Maastricht scheen de zon 56 uur.

Maandoverzicht van januari
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/jan12.html

Storm op de Waddenzee (foto: Jannes Wiersema)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten